Протестиращ саботира общинската комисия по култура
Протестиращ саботира общинската комисия по култура / Дарик Варна, архив

Неособено културни прояви белязаха днешното заседание на комисията по култура към местния парламент. Младен Живков от палатковия лагер пред общината опита да осуети работата на съветниците с викове и блъскане по заседателната маса, на която си бе осигурил място.

Действията си мъжът аргументира с това, че не е доволен от работата на местните избраници. „Дошли сме да ви спрем работата и да ви изхвърлим", заяви пред препълнената зала Живков. Няколко минути след началото на заседанието той напусна залата с викове „Боклуци" и нецензурни изрази по адрес на местните парламентаристи. Останалите десетина представители на протестиращите обаче останаха и се включиха активно в работата на културната комисия.

Свидетел на случилото се стана и общинският председател Николай Апостолов, който остана безучастен до края на заседанието. Тогава Апостолов взе думата и изрази силното си безпокойство от това, което се случва във Варна. Председателят на местния парламент призова всички да работят заедно, за връщане на спокойствието в града.

Преди това представителите на протестиращите от „Варненци за Варна" поискаха подробна план-сметка на всички финансирани от общината културни прояви да бъде качена на сайта на общината. Това ще се случи идната сряда, обеща шефката на културната дирекция Станка Димитрова.

Гражданите поискаха още да се спре безразборното лепене на афиши из града, като за целта на няколко места се обособят „модерни пространства". Предложението обаче не срещна одобрението на съветниците и представителите на администрацията, които обясниха, че и в момента имало такива табла.

Предстои мониторинг на посещаемостта на фестивалите във Варна тази година. За целта общинските съветници вече са си разпределили събитията, които ще следят отблизо, разкри председателят на културната комисия Даниела Димова.