Проф. Йотова, ендокринолог: Сладкото не е причина за диабет
Проф. Йотова, ендокринолог: Сладкото не е причина за диабет / снимка: УМБАЛ „Света Марина”
Проф. Йотова, ендокринолог: Сладкото не е причина за диабет
91191
Проф. Йотова, ендокринолог: Сладкото не е причина за диабет
  • Проф. Йотова, ендокринолог: Сладкото не е причина за диабет

Все по-малки деца развиват диабет, като болестта засяга и деца под 5-годишна възраст. Това показват наблюденията през последното десетилетие, обяви в интервю за Дарик проф. д-р Виолета Йотова, началник на Първа детска клиника в болница „Света Марина".

Статистиката сочи, че в България около 2000 са невръстните пациенти с диабет. Захарната болест е засегнала около половин милион българи, предимно възрастни хора. В световен мащаб с диабет са диагностицирани над 400 милиона души, посочи проф. Йотова.

Обездвижването и преобилното хранене, както и развитието на автоимунните заболявания водят до увеличаване на случаите на диабет в световен мащаб.

Повишеният прием на течности, предимно сладки, и честото ходене по малка нужда нощем са сред симптомите за развитие на диабет при децата. Променя се и апетитът, като при по-малките деца намалява, а при по-големите се увеличава. Телесното тегло обаче не се увеличава и дори често спада. Това може да заблуди родителите, че става дума за пубертет, обясни детският ендокринолог. Тя препоръча няколко пъти в годината да се проверява нивото на кръвна глюкоза, а веднъж на 3 години да се проверява нивото на антитела.

В около 95 % от случаите на диабет при децата той не е наследствен. Може да се дължи обаче на други автоимунни заболявания в рода. В някои случаи родителите така събират характеристиките на имунните си системи, че техните наследници стават уязвими. Ако някой в семейството развие диабет, рискът за останалите членове се увеличава с 15 %.

Диабетът има много дълъг предклиничен стадий, понякога може да започне години преди клиничната изява.

Яденето на сладко не води до отключване на диабет, увери специалистът. Това обаче не означева, че със сладкото трябва да се прекалява, категорична е проф. Йотова. Според нея трябва да се ограничат междинните похапвания с вредни храни.

Цели марки инсулин изчезват от пазара заради реекспорт, изрази огорчението си ендокринологът. Недобросъвестни търговци с един акт на износ реализират големи печалби, коментира проф. Йотова.

Учените усилено работят по средство за лечение на диабет. То е в процес на клинични изпитания и е на крачка от пазара.

Животът с диабет ще бъде много по-лек след въвеждането на островно-клетъчна трансплантация. Подкожното инплантиране ще става с помощта на уред, подобен на писалка. Технологията е разработена от щатски учени. Остава да се намери неизчерпаем източник на островни клетки, отбеляза още ендокринологът.

Целият разговор с проф. д-р Виолета Йотова е в прикаченото аудио.