Проф. Енчев, неврохирург: Здравословният живот не гарантира по-добро качество на живот
Проф. Енчев, неврохирург: Здравословният живот не гарантира по-добро качество на живот / Медицински университет Варна
Проф. Енчев, неврохирург: Здравословният живот не гарантира по-добро качество на живот
91793
Проф. Енчев, неврохирург: Здравословният живот не гарантира по-добро качество на живот
  • Проф. Енчев, неврохирург: Здравословният живот не гарантира по-добро качество на живот

ММА бойците, трениращите фитнес и гладуващи заради диета момичета са новите групи пациенти на неврохирурзите, като през последните години броят им се е увеличил значително. Това заяви в ефира на Дарик проф. Явор Енчев, началник на клиниката по неврохирургия във варненската университетска болница „Света Марина”. По думите му най-често извършваните интервенции са операции на гръбначния стълб заради заседналия начин на живот на пациентите. В същото време той не препоръчва и свръхнатоварванията със спортни упражнения. Крайностите трябва да се избягват, съветва д-р Енчев.

„Някои хора решават да живеят здравословно и започват да бягат по 10 километра на ден. Здравословният начин на живот е мода и психоза и не гарантира по-добро качество на живот. Физическите натоварвания водят до износване на ставите, могат да причинят дискови хернии и други травми. Човешкият организъм може да бъде сравнен с автомобила – когато си купувате нов от магазина, той ще върви по различен начин от 10-годишния”.

Според проф. Енчев безкръвните операции също са мит и се наричат така, за да се привличат пациенти, понеже при интервенция и навлизане под кожата или лигавицата има кървене при всички случаи. Неврохирургът обясни, че по-коректният термин е минимално инвазивни операции.

„Целта на операцията не е болният да изгуби минимално количество кръв, а да бъде отстранен туморът или да бъде премахната болката”, коментира специалистът, според когото българинът е немарлив към здравето си.

„Българинът понася и може да живее с болката , като често я неглижира като оплакване. Ако има болка в крака или в ръката, в даден момент те стават слаби. Важно е още при началните оплаквания да се обърне към лекар, както води колата си на ремонт, когато има проблем с нея”.

Пациентите и техните близки трябва да са запознати със същността на заболяването, за да имат реални очаквания. Поради тази причина разговорът с тях е изключително важен, смята проф. Енчев. В своята професия той посочва като най-трудната част вземането на решение – дали да се извърши операция, по какъв начин и с каква техника.

Присаждането на глава, което италиански неврохигург обяви, че възнамерява да извърши, е невъзможно. Това  противоречи на всички биологични закони, на които е стъпила съвременната медицина, добави още проф. Енчев.

Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Света Марина", която проф. Енчев ръководи от създаването й през 2011 година, е една от най-модерните в страната. Оборудвана е с медицинска техника последно поколение, а екипът на проф. Енчев оперира пациенти от цялата страна, както и от чужбина.

Целият разговор с проф. д-р Явор Енчев е в прикаченото аудио.