Доц. Елица Енчева: Лъчелечението във Варна е вече на световно ниво
Доц. Елица Енчева: Лъчелечението във Варна е вече на световно ниво / снимки: svetamarina.com
Доц. Елица Енчева: Лъчелечението във Варна е вече на световно ниво
91573
Доц. Елица Енчева: Лъчелечението във Варна е вече на световно ниво
  • Доц. Елица Енчева: Лъчелечението във Варна е вече на световно ниво

Всеки онкоболен у нас вече спокойно може да проведе лечението си в България, при това съобразено със световните стандарти. Това заяви в интервю за Дарик доц. д-р Елица Енчева, началник на Клиниката по лъчелечение във варненската болница „Св. Марина".

„Доскоро бяхме ограничени от апаратурните възможности. Но в момента, с наличната изключително модерна апаратура, сме достигнали световното равнище", увери доц. Енчева. Тя разкри, че с лъчетерапия вече успешно се лекуват и деца на възраст над 3 години. А в ръководената от нея клиника се лекуват пациенти от цялата страна, както и чужденци, които живеят у нас, и техни близки.

Клиниката по лъчелечение е най-големият модерен лъчетерапевтичен център в България и единствената в страната с три високотехнологични линейни ускорителя. Последният инсталиран е най-модерният у нас и служи за стереотактична радиохирургия. Прилагат се всички съвременни техники на лъчелечение, а целият екип на клиниката е обучен на световно ниво, като редовно минават ново обучение при въвеждане на технологична новост, изтъкна доц. Енчева.

Доц Елица Енчева Лъчелечението във Варна е вече на световно ниво
netinfo

При около 60 на сто от пациентите с онкозаболяване на определен етап от лечението се налага лъчетерапия. Обикновено се прилага и е по-успешна в по-ранните стадии на онкозаболяването. Прилага се при всички онкозаболявания, но е много успешна при лечение на рак на маточната шийка, при тумори на белия дроб, ректума, в областта на главата и шията. Лъчетерапията може да бъде съчетана с химиотерапия и хирургично лечение, но може и самостоятелно успешно да се справи с лечение на онкозаболяване, като например при рак на носоглътката.

Ефектът от лъчелечението се оценява най-рано месец и половина след старта на процедурите, посочи специалистът.

В Клиниката по лъчелечение към варненската болница „Св. Марина" няма лист на чакащите. Технологично време обаче е необходимо за изготвянето на план за облъчване, което може да забави със седмица старта на лечението. На ден през клиниката и трите линейни ускорителя там преминават по около 80 пациенти, разкри още доц. Елица Енчева, като могат да се поемат още толкова.

Терапията с лъчелечение в „Света Марина" струва между 2000 и 5000 лева, което сравнено с лечението в чужбина е в пъти по-малко. За здравноосигурените българи лечението е безплатно, тъй като се покрива от клиничната пътека. Записването за консултация може да стане на телефон (052) 978 838.

Целият разговор с доц. д-р Енчева е в прикаченото аудио.