Потвърдиха задържането на обвиняем по дело за данъчни измами
Потвърдиха задържането на обвиняем по дело за данъчни измами / netinfo
Варненският апелативен съд потвърди задържането на 38-годишния Илиян Илиев, обвиняем по дело за данъчни престъпления. Първоначалното задържане на Илиев е било през септември миналата година, когато мъжът е бил привлечен като обвиняем за използване на счетоводни документи с невярно съдържание. На 8 март тази година година Окръжният съд потвърждава ареста. Разследването е било продължено до 13 март, а днес стана известно, че има отправено ново искане до Главния прокурор за продължаване на срока с още 9 месеца. Касае се за тежко умишлено престъпление с голяма сложност, извършено в периода 2001- до 2006.

Въззивният съд прецени, че към настоящия момент не е отпаднала опасността Илиев да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като деянието е с много сложен механизъм и е продължило близо 6 години.

Апелативните съдии не само потвърдиха законността на най-тежката процесуална мярка, наложена на Илиян Илиев от Окръжния съд, но и определението, с което в следващите 2 месеца е недопустимо подаването на нова жалба за по-лека мярка.

По това дело се разследват повече от 40 търговски дружества, на които са установени данъчни задължения по ДДС, в резултат на непризнаване на редица сделки. Следствените действия продължават. Тече проверка на нотариуси, предстои разследване на огромен брой сделки на 46 дружества на територията на цялата страна.