Последната битка на краля отново оживява в “Аспарухово” (СНИМКИ/ВИДЕО)
Последната битка на краля отново оживява в “Аспарухово” (СНИМКИ/ВИДЕО) / netinfo

Най-голямата средновековна бойна възстановка в България ще се проведе днес от 15.30 ч. във варненския квартал „Аспарухово". 571 години след историческата битка между крал Владислав III и османците на султан Мурад II, тя ще бъде пресъздадена в умален мащаб, но изцяло на база историческите данни.

Последната битка на краля отново ще бъде пресъздадена от варненското сдружение за исторически възстановки „Чигот", като в "боя" тази година ще се включат турци, сърби и румънци, обявиха организаторите.

Последната битка на краля отново оживява в Аспарухово (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Организторите показаха как ще изглеждат и с какво ще бъдат въоръжени участниците във възстановката

Последната битка на краля отново оживява в Аспарухово (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Участниците в Битката на народите ще размахват мечове, брадви, копия и алебарди, които са пълно копие на използваните през xv-и век. Доспехите и дрехите, изработени в работилницата на „Чигот", също ще са исторически достоверни. Пиротехника ще наподобява за примитивните огнестрелни оръжия, използвани навремето.

Последната битка на краля отново оживява в Аспарухово (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

В Битката при Варна на 10 ноември 1444 г. кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и унгарския пълководец Янош Хуняди са победени от турските войски на султан Мурад II. Полският крал е убит в битката. Срещу 70-хилядната османска армия излизат около 25 хиляди кръстоносци, предвождани от крал Владислав III.

„Чигот" ще пресъздадат Битката на краля за осми път. Тази година възстановката се очаква да бъде най-мащабната досега. В нея ще се включат около 80 души, като освен членовете на «Чигот», в боя ще влязат членове на Средновековно общество Модус Вивенди от София, 18-и Етърски пехотен полк от Велико Търново, Свободни реенактори, два клуба от Турция, два от Сърбия и един от Румъния.

В ролята на младия крал Владислав III ще се превъплъти Иван Вълчев от "Чигот". Султан Мурад II ще бъде изигран от Борис Бедросов от Бургас.

Сценарият включва тактическото развитие на битката. Самият бой не се репетира и няма договорки между бойците кой с кого ще се бие, увериха организаторите.

След края на сражението всеки ще има възможност да се снима с участниците. Възстановката традиционно ще завърши с факелно шествие, с което ще бъдат почетени паметта и героизма на участниците в историческата битка.

Последната битка на краля ще се проведе на 14 ноември от 15:30 часа зад спортния комплекс в парка в кв. „Аспарухово". Входът е свободен.