Полицията не е трябвало да арестува Марешки, реши съдът
Полицията не е трябвало да арестува Марешки, реши съдът / източник: БГНЕС, архив

Арестът на бизнесмена Веселин Марешки през октомври 2014 г. във Варна е бил необоснован, постанови Върховният административен съд, който отмени полицейската заповед за задържането. Преди повече от година аптекарският бос прекара 24 часа зад решетките след спор с общинския съветник Костадин Костадинов пред пицарията „Ред Хот”. Тогава Марешки удари политика, заради което после му беше повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда.

Според установените по делото факти на 15 октомври на местопроизшествието към Марешки се приближил „непознатия му Костадинов и с поставен на нивото на очите си мобилен телефон, започнал да вика на висок глас „Аве Марешки, ела тук да те снимам”. Касаторът (Марешки – б.ред.) направил опит да избегне срещата с Костадинов и тръгнал по посока на входа на сградата. Непознатият обаче продължил с провокативното си и обидно поведение и продължил да вика с висок глас „Айде ве Марешки, ко се криеш, ела да те снимам”. Това поведение на Костадинов ядосало касатора, който се върнал и ударил плесник по лицето му. Присъстващите на случая полицаи Младенов и Георгиев отвели Марешки във входа на сградата, след което му поставили белезници и го закарали в Второ районно управление”.

„Установената от първата инстанция фактическа обстановка по спора очертава възникнал личен конфликт между Костадинов и Марешки, грубо провокиран от първия и предприети действия от страна на полицията за предотвратяването на саморазправа с Марешки от страна на лицето, което го е провокирало към агресия. Именно заради това, по делото липсват каквито и да са данни за грубо нарушаване на обществения ред и изразено явно неуважение към обществото от страна на задържания. Въпреки че пълната и точна квалификация на деянието следва и се прави от органите на прокуратурата и впоследствие – от съда, в случая е очевидна и липсата на умисъл за нарушаване на обществения ред и изразяване явно неуважение към обществото от Марешки”, пише в решението на съда.

Според ВАС „дори за полицейските органи да е съществувало съмнение относно характера на извършеното деяние от страна на Марешки, деецът е бил известен и установен от органите на МВР, действията му са били прекратени и липсва опасност той да се укрие”.

„Радвам се, съдът изчисти името ми. Това бе справедливото решение и бе логично да се стигне до него. Жалко е само, че някои хора си направиха реклама на мой гръб", коментира лаконично бизнесменът.

След скандала пред пицарията Веселин Марешки и Красимира Колева бяха обвинени за изнудване на собственика на заведението Асен Миланов, а аптекарския бос е обвинен и за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов. Процесът стартира на 9 ноември във Варненския окръжен съд, а следващото заседание е насрочено за 22 януари 2016 г.