Заплахи попречиха на Веселин Жеков да свидетелства по делото „Марешки”
Заплахи попречиха на Веселин Жеков да свидетелства по делото „Марешки” / снимка: Юлия Кунева, Intrigi.bg

Бившият полицай Веселин Жеков не успя да даде показания по делото срещу Веселин Марешки, тъй като е бил заплашван и е напуснал Варна. Това стана ясно от подадена от него молба до Окръжния съд в морския град, в която той твърди, че след края на вчерашното съдебно заседание е бил пресрещнат от няколко души. През целия ден във вторник Жеков беше в Съдебната палата и чакаше да дойде неговият ред, но времето не стигна заради разпитите на останалите свидетели в процеса.

Заради отсъствието на Жеков, който преди няколко години беше осъден по мегадознанието за участие в организирана престъпна група, делото беше отложено за 22 януари. По него показания остава да даде и довереното лица на експолицая Бранимир Костадинов.

Според обвинителния акт Веселин Марешки е платил 25 000 лева на Жеков, за да окаже натиск върху собственика на „Пица хот” Асен Миланов и той да започне да плаща сумите за наема на заведението на аптекарския бос. При разговорите с потърпевшия посредник е бил Костадинов.

В съдебната зала стана ясно, че Тони Димитров, който е бивш съпруг на подсъдимата заедно с Марешки Красимира Колева, има издадена присъда за лъжесвидетелстване и злоупотреба с доверие. Тя е издадена от Окръжния съд в Търговище и по искане на защитата заедно с мотивите ще бъде приложена по делото срещу Марешки и Колева. Димитров управлява имота, който чрез посредничеството на фирма на сестра му е бил отдаден под наем на собственика на пицарията.

За следващото заседание от Специализираната прокуратура ще бъде изискана и информация за разследване, при което от дома на подсъдимата са били иззети телефон, два лаптопа и компютър.

Марешки и Колева все още не са дали показания, като заявиха, че ще направят това след приключването на разпитите на всички свидетели. Срещу двамата има повдигнати обвинения за изнудване на Асен Миланов, а аптекарският бос е подсъдим и за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов.