Веселин Жеков осъден на 28 месеца затвор
Веселин Жеков осъден на 28 месеца затвор / netinfo

Соченият за лидер на наркогрупировката „Фирмата” и бивш командос Веселин Жеков получи 2 години и 4 месеца ефективна присъда, след като Варненският окръжен съд одобри споразумението му с прокуратурата. Жеков ще изтърпи наказанието си в при общ затворнически режим в общежитие за лишаване от свобода от открит тип. Времето, в което е бил с мярка за неотклонение „домашен арест”, ще се приспадне от срока на присъдата.

Жеков е един от подсъдимите по мега-дознание за престъпна група, ръководена от общинските съветници Веселин Данов и Иван Славков. 12 от всичките 24 обвиняеми вече стигнаха до споразумение с прокуратурата. Съдът одобри вече 7 от тях. Освен Жеков ефективни наказания получиха също Иван Янков и Румен Желев-Тревненския. Те влизат в затвора съответно за 3 години и 4 месеца и 2 години. Останалите трима получиха условни присъди от 1 до 4 години.

Веселин Жеков беше обявен за общодържавно издирване през месец май миналата година. След задържането му през септември съдът му определи мярка „домашен арест”. По време на него домът му беше обстрелван с гранатомет.

Съдът одобри и споразумението с прокуратурата на 34-годишния финансист на групата Ивелин Митев, който ще изтърпи 2 години и половина условна присъда.