Полицията готова да реагира при купуване на гласове
Полицията готова да реагира при купуване на гласове / netinfo

При констатиране на нарушения или получаване на сигнали за ‘купуване на гласове’ служителите на полицията във Варна ще предприемат незабавни законови действия за документиране и започване на досъдебни производства. Това се посочва в съобщение на Областната дирекция на полицията.

Във връзка с предстоящите на 7 юни избори за евродепутати в дирекцията своевременно е извършено планиране, подготовка и е създадена необходимата организация за обезпечаване на сигурността, обществения ред и пожарната безопасност преди, по време и след тяхното провеждане. Извършено е охранително и противопожарно обследване на помещенията, в които ще пребивават СИК и РИК, и е осигурена физическата охрана. Създадена е организация за охрана на бюлетините при тяхното получаване, транспортиране до и от местата за гласуване, както и засилена охрана на обществения ред в деня на изборите в близост до изборните помещения и на територията на областта.

Обръща се внимание на гражданите, че в изборните помещения няма да се допускат лица в явно нетрезво състояние с поведение извън добрите нрави, както и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Дните преди и по време на изборите е създадена организация, която да позволи на гражданите, на които личните карти и валидни граждански паспорти са изгубени, откраднати, повредени или унищожени, както и на тези, чиито заявления за издаване на лична карта са в процес на обработка да упражнят правото си на глас. На всеки гражданин, който пожелае това, в зависимост от конкретните възможности ще се ускори издаването на заявената от него лична карта или ще му бъде издадено удостоверение, което да послужи само пред СИК в деня на изборите. Молби за издаване на такива удостоверения ще се приемат в рамките на работния ден от 2 до 6 юни и до 15 часа в изборния ден в звената ‘БДС’ в районните управления и областната дирекция на МВР – Варна.