Поискаха освобождаването и на районните кметове на Варна
Поискаха освобождаването и на районните кметове на Варна / Дарик Варна, архив

Районните кметове на Варна да бъдат освободени от постовете си и на тяхно място да бъдат назначени нови. За това настоява общинският съветник от Българска партия „Либерали” Добромир Джиков, който е бивш кмет на „Владиславово” и кандидат за градоначалник на Варна по време на миналите избори. Джиков мотивира искането си с това, че назначението на сегашните районни кметове е гласувано по предложение на подалия оставка Кирил Йорданов.

Общинският съветник е внесъл предложение освобождаването на кметовете на петте варненски района и изборът на нови да бъдат включени в дневния ред на предстоящата сесия. „Ако тези кандидатури са били излъчени в резултат на политически и задкулисни догорорености, нека групите в Общинския съвет, които са получили квота, ясно и категорично да поемат своята политическа отговорност пред гражданите на град Варна”, се казва в предложението, адресирано до председателя на местния парламент.

„В навечерието сме на изключително важните за всички нас избори за кмет на Варна. Избори, които ще определят облика на нашия град и нашето собствено бъдеще, както в краткосрочен, така и в стратегически план. Избори, които за пръв път могат и трябва да бъдат проведени при пълна прозрачност и без каквито и да е /явни, или прикрити/ партийни давления и намеси.

Ето защо, като отчитам ясно декларираната от всички представители на политическите сили готовност за максимално съобразяване с волята и желанията на варненци и породената от това необходимост за премахване и на най-малката предпоставка за опорочаване на изборите, предлагам в дневния ред на предстоящата сесия на Общинския съвет да бъде включена точка за освобождаване на кметовете на райони и избор на нови”, пише още в писмото.