Варна затвор
Варна затвор
Подсъдимият поискал промяна на мярката за отклонение, имал нужда от дентално лечение

Варненският апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на подсъдим за грабеж и блудство.

На 29 януари тази година Окръжният съд е признал вината на Благовест А. за извършени две престъпления. На 31 януари миналата година в Игнатиево, в условията на опасен рецидив и в съучастие, той отнел бижута и сумата от 600 лв. от две жени. Всички вещи били на обща стойност над 6 300 лв.

Двамата извършители употребили сила и заплахи спрямо жертвите си. Присъденото наказание за грабежа е лишаване от свобода за срок от пет години и 4 месеца. Благовест извършил блудствени действия с едната от пострадалите жени, за което е наказан с лишаване от свобода за 3 години и 4 месеца. Като е групирал двете наказания, първоинстанционният съд е наложил най-тежкото – 5 години и 4 месеца, с изтърпяване при строг режим. Присъдата на първата инстанция е протестирана и обжалвана пред горната инстанция. Заради извънредното положение, съдебното заседание пред Апелативния съд е отложено до отпадане на противоепидемичните мерки.

Докато описаното дело се е разглеждало и Благовест е бил извън ареста, е извършил още едно престъпление – на 14 декември 2019 г. в с. Гроздьово в съучастие е отнел 1200 лева и ключове за луксозен автомобил. По време на грабежа е използвана сила и заплашване, а на потърпевшия е нанесена средна телесна повреда.

По време на последния престой в ареста на Благовест е било наложено дисциплинарно наказание за нарушаване на реда и дисциплината. Преди месец със свое определение Апелативният съд разпореди подсъдимият да бъде преместен в затвора в Бобов дол. Повод е искането на прокуратурата, според която във варненския затвор той обменя информация с други осъдени и подсъдими лица, както и със съучастника си по делото за грабежа над двете жени.

Сега Благовест А. поиска промяна на мярката за неотклонение - домашен арест или гаранция, за да реши свой здравословен проблем. Той имал нужда от дентално лечение, което според защитата, не може да получи в мястото за лишаване от свобода.

Прокуратурата помоли съда да остави молбата без уважение, защото не е доказано влошено здравословно състояние. Освен това има опасност Благовест да се укрие. Той има богато съдебно минало, както и висящи производства – и пред Окръжната прокуратура във Варна и пред Специализираната прокуратура.

Апелативният съд не намери основания да уважи молбата на подсъдимия. Съставът припомни двете тежки обвинения, по които той е осъден от първата инстанция. Извършеният грабеж представлява опасен рецидив, а многократните осъждания указват висока опасност от извършване на ново престъпление. Съдът счита, че Благовест е можел да извърши необходимото дентално лечение в изминалите повече от два месеца. Едва при доказана с експертно заключение невъзможност терапията да се предприеме в условията на затвора в Бобов дол, подсъдимият ще може в ново производство да поиска изменение на мярката за неотклонение.

Определението, с което Апелативният съд отказа да измени в по-лека мярката „задържане под стража“ на подсъдимия за грабеж и блудство Благовест А., е окончателно.