Петър Димитров: Шоков скок на цената на ел. енергията няма да има
Петър Димитров: Шоков скок на цената на ел. енергията няма да има / netinfo
Няма опасност от дестабилизация на българската икономика и доказателство за това са бързият икономически растеж, ниската безработица и чуждите инвестиции в страната. Това заяви на посещение във Варна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

По негови думи, шоков скок на цените на електроенергията у нас няма да има, въпреки исканото от дружествата 10-процентово увеличение от 1 юли. Според министъра, трябва да се поддържат разумни цени на електрическата енергия, които няма как да не бъдат съобразени с международните пазари, но исканията на българските доставчици не отговарят на правителствената политика.

Правителството не се е отказало от Трети и Четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобщи още Петър Димитров. До момента има изградена мрежа за Първи до Четвърти блок, които в момента не се използват, и когато има възможност, трябва да се помисли за разширяване на капацитета на произвежданата енергия.

Министърът на икономиката не се ангажира с прогноза какво ще реши ръководството на “Кремиковци” за неговото бъдеще, но заяви, че върви конкретизация на офертите, които до момента са сходни.

По отношение на състоянието на българските банки и по-специално на случая с ПИБ, Димитров изказа мнение, че опитите за срив не са мотивирани от финансовото състояние на институцията. Прави се опит да се разруши доверието към управляващите чрез политическа атака от претенденти за властта. Това е сценарий, който вече е познат, добави още министърът.

Правителството няма да може да се справи с всички проблеми до края на мандата си, тъй като някои от тях като тези в здравеопазването са доста дълбоки, но насоката за работа е дадена и когато тя се следва, резултатите постепенно ще идват. Това допълни Евгений Узунов – член на изпълнителното бюро на БСП и председател на Националния щаб на партията