/ Dariknews.bg, архив
"Обстановката с преливането на язовир „Тутраканци” е стабилизирана. Очаква се частичното бедствено положение в Провадия да бъде отменено и още днес евакуираните хора от село Тутраканци да се върнат в домовете си". Това съобщи за Дарик областният управител на Варненска област Стоян Пасев. 

Прелива язовир в Тутраканци, евакуират хората

Частичното бедствено положение беше обявено вчера следобед заради преливането на язовира след интензивните валежи.  Два екипа на пожарната и хидромодул бяха изпратени на място, над стената се поставяха чували с пясък, предприе се и разширяване на преливника с помощта на багер.

„Цяла нощ екипите работиха. Нивото падна много. Няма опасност за селото”, обясни Пасев. Той разкри, че евакуирани са били 12 къщи, 2 от които не са били обитаеми. Хората са пренощували при близки и приятели в селото, а имотите има са били пазени от полицията. 

Язовир „Тутраканци” е собственост на Община Провадия и е даден на концесия. Очаква се да се вземе решение дали язовирът да бъде напълно източен, или стената му да се ремонтира. Според областния управител водоемът трябва да бъде източен, тъй като не се ползва за напояване и няма значение за местното население, освен за риболов.