Отново избират временен кмет на Варна
Отново избират временен кмет на Варна / DarikNews.bg, архив

Нова смяна на временния кмет предстои във Варна. Общинският съвет се събира извънредно, за да реши кой ще управлява града до предсрочните избори на 30 юни. Рокадата се налага, тъй като досегашният градоначалник доц. Христо Бозов е сред кандидатите за кметския пост.

В дневния ред на 19-тото заседание, което стартира в 9 часа, фигурира и изборът на председателстващ на местния парламент. Общинският съвет остана без шеф, след като досегашният председател Николай Апостолов беше избран за народен представител. До края на май временно изпълняващ длъжността беше лидерът на „Нашият град” Владимир Тонев.

Очакванията бяха на днешната сесия да бъде избран новият шеф на местния парламент. По всичко обаче личи, че политическите сили все още не са постигнали консенсус за приемника на Апостолов.

Предвиждат се и рокади в съставите на общинските комисии. Местният парламент трябва да избере председатели на три комисии, след като досегашните им ръководители станаха депутати. Новите народни представители от ГЕРБ Иван Портних и Павел Христов оглавяваха съответно финансовата комисия и комисията по младежки дейности и спорт, а минстърът на образованието проф. Анелия Клисарова – здравната комисия.

Избраниците ще гласуват също средства за престижната регата „Тол Шипс”, в която Варна ще участва догодина. Местният парламент трябва да даде съгласието си и за намаляване на такса „тротоарно право”.

Много дебати се очаква да има около искането на държавата да увеличи капитала си в болница „Св. Анна” за сметка на общинското участие. На днешното си заседание съветниците трябва да упълномощят колегата си Ивайло Бояджиев да представлява общината на Общото събрание на акционерите на лечебното заведение.