Осъдиха задочно некоректен търговец
Осъдиха задочно некоректен търговец / netinfo
Варненският Окръжен съд се произнесе с неприсъствено решение по търговски спор между две търговски дружества, сключили договор за предоставяне на услуги, чиято обща стойност на претендираната, на гаранционната суми и на договорната неустойка за забавено плащане възлиза на близо 72 хиляди лева. Подобно решение варненският съд взема за първи път след влизане в сила от 1 март т.год. на новия ГПК, съобщиха от пресслужбата на съда.

Неприсъствено решение се постановява срещу страна, която не се е защитила в предварителното производство по размяна на книжата, нито се е явила в насроченото съдебно заседание пред съда. Препис от исковата молба е бил изпратен на адреса на ответника, на посочения от него в Търговския регистър адрес на управление. Призовкарят е посетил посочения адрес и е установил, че сградата, където се е помещавал търговският офис е разрушена.

Първото заседание по този търговски спор се е състояло на 22 май и редовно призования ответник не се е явил. В предназначените за ответника по делото книжа, които не са могли да му бъдат връчени, изрично са били указани последиците от пропускане на сроковете за размяна на книжата и неявяване в съдебно заседание. Ищецът е предоставил доказателства за своите твърдения. Преценени в тяхната съвкупност, те сочат висока степен на вероятност на основателността на претенциите.

Последиците от неприсъственото решение не се различават от тези на обикновеното съдебно решение. То се изпълнява по общия ред от държавен или частен съдебен изпълнител. Неприсъственото решение не подлежи на обжалване и въз основа на такова веднага се издава изпълнителен лист. Ищецът по уважения търговски спор днес е подал молба и е получил изпълнителен лист, допълват от съдебната пресслужба.