Осъдиха условно шофьор на товарен влекач, откраднал над 2000 литра гориво
Осъдиха условно шофьор на товарен влекач, откраднал над 2000 литра гориво / Dariknews.bg

Варненският районен съд наложи условно наказание на 62-годишен шофьор на товарен влекач, който в периода 1 януари – 13 март 2011 година е присвоил дизелово гориво, собственост на дружеството работодател.

Подсъдимият Е. Стефанов бе признат за виновен, че в качеството си на длъжностно лице – шофьор на тежкотоварен автомобил към шуменска фирма, е присвоил дизелово гориво, закупувано чрез електронни карти. Деянието е извършено в условията на продължавано престъпление.

Подсъдимият девет пъти е извършил кражбата на гориво, при преминаване през територията на 3 държави – Белгия, Люксембург и Дания. Общото количество откраднато гориво е 2253 литра на стойност 6265 лв.

Е. Стефанов е бил служебно командирован да извършва превозваческа дейност на територията на различни европейски държави. Той имал задължение да зарежда с дизелово гориво резервоарите на товарния автомобил, а заплащането на бензиностанциите се извършвало чрез предоставените му две електронни карти, като разходите по зарежданията били за сметка на фирмата-работодател.

Самото дружество чрез интернет система следяло движението на камиона в реално време, количеството заредено гориво, изминатите километри и периодично давало инструкции на шофьора къде следва да транспортира стоките.

По време на командировката си подсъдимият счел, че работодателят не му изплатил пълното възнаграждение за извършените курсове и решил да се разпореди в свой личен интерес със закупеното през картите и незаредено в резервоарите гориво, като го продал на неустановени лица.

62-годишният Стефанов e с чисто съдебно минало. Районният съд му наложи наказание от 6 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок. Той бе осъден да заплати на работодателите си сумата на претърпените имуществени вреди, като и държавната такса върху уважения граждански иск. Обжалването на присъдата е в 15-дневен срок.