Осъдиха строител, измамил рускиня с жилище на зелено
Осъдиха строител, измамил рускиня с жилище на зелено / Дарик Варна, архив

Варненският районен съд наложи наказание от 11 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок, на строител за извършена от него измама с причинена имотна вреда в големи размери. 39-годишният Й. Дочев бе признат за виновен за това, че в периода от 16 юли 2009 г. до 1 април 2010 г., с цел да си набави имотна облага, измамил брокер на недвижими имоти и клиент (руска гражданка), че едноличната му строителна фирма изгражда жилищна сграда в квартал “Аспарухово” и се ангажира да построи и прехвърли на купувача тавански апартамент от сградата с площ 64 кв.м.. Така Дочев ощетил потърпевшата с 21 000 евро.

Подсъдимият потърсил посредничеството на агенция за недвижими имоти, за да предлага за продажба на „зелено” на потенциални клиенти обекти от бъдещата жилищна сграда, в която строителните работи към средата на месец юли 2009 г. били на етап изкоп с изградени колони. Руската туристка видяла парцела в началния етап на строителството, като си избрала апартамент с помощта на 3D-визуализация на архитектурния проект. В брокерската агенция бил сключен договор между продавача и купувача и заплатена първоначалната вноска от 10 500 евро, като съгласно клаузите, втората вноска трябвало да бъде платена след изливането на плочата на 3 етаж, а цялата сграда следвало да бъде завършена до края на април 2010 г.

В действителност подсъдимият преустановил изцяло работата по строежа още през зимата на 2009 г., но за да получи следващата вноска,  заблудил брокера като изпратил от служебния си имейл снимка на друга сграда в строеж, изградена на ниво трети етаж. Подсъдимият използвал като претекст студеното време, за да настоява снимката да бъде препратена по интернет до клиентката в Русия и оттам  да му бъдат изпратени парите. Впоследствие брокерът, притеснен от забавянето на строежа и непрекъснатите телефонни запитвания от Русия, посетил на място обекта и разбрал за измамата. През този период подсъдимият продал на друго лице дяловете си във фирмата.

Делото срещу 39-годишния Й. Дочев  бе възобновено в началото на октомври тази година, едва след задържането му във Франция с европейска заповед за арест. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.