/ Thinkstock/Getty Images
39-годишен мъж, който беше предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за даден подкуп на полицейски служители, за да не бъде тестван за алкохол, получи наказание 1 година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

С присъдата, постановена при условията на съкратено съдебно следствие, му бе наложена и глоба от 1000 лева. Престъплението е извършено на 30 януари тази година в град Дългопол.

Подсъдимият управлявал автомобила си от Айтос към Провадия. Полицейски служители го спрели за проверка. 39-годишният Иблямен бил поканен да отиде до служебния автомобил, за да бъде тестван за наличие на алкохол с дрегер, но отказал. След отказа единият служител на реда започнал да подготвя талон за медицинско изследване, а колегата му – разпореждане водачът да не управлява МПС под въздействието на алкохол. Подсъдимият заявил няколко пъти, че няма да даде кръв за изследване, вадел пари от портфейла си и ги предлагал на служителите, за да не изпълнят служебните си задължения. Бил предупреден, че действията му се записват от монтираната камера в полицейската кола. Въпреки това Иблямен успял да остави две банкноти по 20 лева на прага на лявата врата на служебния автомобил, след това отишъл до дясната и хвърлил пред седалката още 2 банкноти по 10 лева.

„Айде, готово!“, казал на полицейските служители и тръгнал към колата си. Настигнат бил от полицаите, които му поставили белезници и уведомили дежурната част за случилото се.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.
Агенция "Фокус"