Опасни връзки с театъра
Опасни връзки с театъра / Симеон Лютаков

Още от сутринта на 27 март Фейсбук напомня многократно, че е дошъл Международният ден на театъра. Актьори, режисьори и зрители си честитят искрено, валят анонси за връчването на наградите ИКАР, тежки червени завеси и маските на Мелпомена и Талия изпълват медиите.

Между всичко това една премиера скромно се промъква в новинарския поток. „Опасни връзки”  - театрална адаптация от Кристофър Хамптън по романа на Шодерло дьо Лакло, постановка на Стилиян Петров, чиято работа варненската публика познава от „Канкун”.

Опасни връзки с театъра
netinfo

Победа. Любов. Жертва. Страст. Стратегия. Власт. Клетва. Прилъстяване. Тактика. Смърт. Война. Любов.

Речникът на „Опасни връзки”.

Текстът в превод на Майя Праматарова звучи като план за военни действия. Всъщност точно такава е и любовта в „Опасни връзки”.

В деня на театъра, на среща с журналисти, Стилиян Петров говори за страстта като битка, за любовта като война. За инстинкта за война в нас. За еротиката на войната. За победата и пораженията на страстта.

И веднага след това, разказвайки за Изабел Юпер и нейното единствено звездно изискване за пълна тишина в театъра, той споделя, сякаш между другото: „Аз съм истински влюбен в театъра”.

Опасни връзки с театъра
netinfo

Връзката с театъра може да е битка, може и да е любов. Всъщност, двете не се изключват.

Връзката с театъра е победа, поражение. Тя е постоянна битка с теб, със сцената, с публиката. И независимо дали става дума за актьора, или пък за зрителя, връзката с театъра е страст.

Театърът те манипулира, прелъстява, жертва се, жертва те, побеждава, оставя те без сили. Стратегията му е като на Маркиза дьо Мертьой, тактиката  като на Виконт дьо Валмон. Понякога е наивен и сладък като Кавалера Дансьони, друг път – глуповат и еротичен като Сесил дьо Воланж. Случва се да е мълчалив, но властен като Виктоар. Или пък пресметлив и консервативен като  Мадам дьо Воланж. Може и да е разюздан като Емилия. Но и неустоимо привлекателен в своята сдържаност като Мадам Дьо Турвел, в която може да се влюби и най-големият циник.

Няма по-подходящо място за Международния ден на театъра от самия театър. И като че ли „Опасни връзки”, може би случайно, или пък не, е най-подходящото представление за този ден. Решено в черно и бяло, с тук там прокрадващи се нюанси на сивото и няколко акцента във виолетово, опасната връзка с театъра те зарежда с особен еротизъм, поднесен с вкус, но без излишна претенциозност.

Честит Театър Всеки Ден, написа някой във Фейсбук.

Защото театърът е любов всеки ден. И на 24, и на 27 март, и през април, май, юни, юли…. декември… независимо от победите и пораженията.

 

Следващите представления на „Опасни връзки” са на 2 и 14 април.

 

Театрална адаптация от Кристофър Хамптън по романа на Шодерло дьо Лакло

Превод Майя Праматарова

Режисьор Стилиян Петров

Сценография Венелин  Шурелов

Костюми Елица Георгиева

Музика Петя Диманова

Фотография и дизайн на плаката и програмата Симеон Лютаков

Помощник-режисьор Петя Куртева


Действащи лица и изпълнители


Виконт дьо Валмон - Стоян Радев

Маркиза дьо Мертьой - Веселина Михалкова

Президентшата дьо Турвел - Екатерина Георгиева

Мадам дьо Воланж - Даниела Викторова

Сесил дьо Воланж - Гергана Плетньова

Кавалерът Дансьони - Стефан Додуров

Мадам дьо Розмонд - Юлияна Чернева

Певицата – Даниела Димова

Виктоар - Гергана Арнаудова

Азолан - Адриан Филипов

Емилия - Цветина Петрова

 

Съвместен проект със сдружение „Арт Актинг” и финансовата подкрепа на фонд „Култура” при Община Варна