Общината правела отчет на бюджета copy - paste
Общината правела отчет на бюджета copy - paste / DarikNews.bg, архив

100,17 % е изпълнението на бюджета на Община Варна за миналата година, стана ясно на отчета му на заседание на финансовата комисия. Първоначално размерът му е бил 187 млн. лв, но след актуализацията е станал 192 млн. лв.

Представянето на бюджета за 2012-та подразни общинския съветник от БСП Пламен Начков, който заяви, че всяка година администрацията ползва текстовата част и изводите от предходни периоди.

"Типът copy-paste не е полезен за общината", коментира пред колегите си Начков и поиска да има по-голяма аналитичност при отчитането и показване на слабите места. Той отправи критики и към преходния остатък на бюджета като подчерта, че той е твърде голям - 8 млн. лв.

"Това са мъртви пари, които не са вложени. Редно е да се анализира каква е причината за този подход да не се усвояват средства. Излиза, че общината е държала 7 процента от разходите си като мъртъв капитал. 1 - 2 милиона е добър преходен остатък, но 8 е учудваща цифра", обоснова мнението си Начков.

Критики към бюджета отправи и бившият председател на финансовата комисия Янко Станев. Той косвено нападна отстранения вече шеф на дирекция “Европейски и национални оперативни програми” Петър Радушев като посочи, че проектите в общината се бавят и внасят хаотично, което е недостиг в работата на екипите.

"Ако д-р Радушев беше тук, можех да кажа много неща, някои от които потресаващи", каза Станев без повече да конкретизира. В крайна сметка съветниците приеха отчета.

Те утвърдиха и цените за престой в паркинги, които до момента не бяха гласувани. За час престой в центъра варненци ще плащат по 2 лв, а за широкия център и кварталите по 1 лев.

Съветниците решиха още да задължат кмета и местната администрация да предприеме правни действия, включително и завеждане на дело, спрямо ВиК-Варна. Дружеството не е платило дивидента си за 2009 година в размер на 713 хил. лв.