Обявиха кмета на Аспарухово за циганин №1 на Варна
Обявиха кмета на Аспарухово за циганин №1 на Варна / Дарик Варна, архив

Грамота „Орган на почетния катун” ще връчат от местната организация на ВМРО на районния кмет на Аспарухово, съобщи общинският съветник и зам.-председател на движението Костадин Костадинов. Йордан Николов ще бъде провъзгласен за „циганин №1 на Варна” заради неспазване на закона, разделяне на гражданите на етнически принцип и протекция над незаконното строителство. Към грамотата воеводите ще прибавят и ваучер за едноседмична почивка в село Каменар. Повод за „наградата” е становище на районния кмет, че незаконните цигански постройки в „Аспарухово” трябва да се облагородяват, в противен случай биха се породили конфликти от етнически, религиозен, политически и битов характер.

В отговор на сигнал на ВМРО от районното кметство посочват, че в района на ул. „Розова долина” в Аспарухово има 150 поземлени имота с изградени 315 постройки. От 1966-та до 2008-ма година са издадени само 44 разрешения за строеж и 11 акта за узаконяване. Според кмета Йордан Николов имотите не попадат в зелени зони и не създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Освен това районът нямал финансова възможност да се справи с проблема.

В кметство „Младост” по въпроса с незаконните строежи се работи перфектно, смята Костадин Костадинов. Процедурите са задвижени и в район „Одесос”. От „Владиславово” все още нямало отговор.

Ако не последват адекватни действия от администрацията на „Аспарухово” по отношение на нелегалните градежи, от ВМРО ще искат и административни наказания.

В ромските махали, като "Максуда" например, вода се харчи без да се плаща, алармира зам.-районният кмет на "Младост" Цончо Ганев. Справка на ВиК показала, че от 80 водомера там 69 не работят. Две чешми на дружеството пък снабдявали с питейна вода квартала. "Последно от ВиК ни казаха, че водата е спряна", коментира Ганев.