Областният намерил пропуски в кметския отчет на разходите за Аспарухово
Областният намерил пропуски в кметския отчет на разходите за Аспарухово / netinfo

Областна управа разпрати до медиите писмо, от което става ясно, че документите, представени от кмета на Варна Иван Портних за направените разходи за възстановяване на квартал „Аспарухово”, не удовлетворяват губернатора Иван Великов.

След като установил пропуски в документацията, внесена в средата на месец юли от общинската администрация, Великов върнал за преработване книжата – общо 66 папки. Пропуските били справки за извършените непредвидени разходи, както и първични счетоводни документи – фактури или проформа фактури, които да удостоверяват действително извършените разходи и размера на дължимия ДДС.

На 30 юли документите отново са внесени в Областна управа и вече се подготвят  за внасяне на заседание на Областната комисия за възстановяване и подпомагане (ОКВП), чието заседание е насрочено за 8 август.

По закон областният трябва да изпрати в 30-дневен срок от постъпване на искането(30 юли) до Междуведомствената комисия становище за целесъобразността на извършените разходи и едва тогава да се очакват средства от държавния бюджет.

В интервю пред Дарик на 10 юли зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев посочи следните направени разходи: „Към момента аварийно-спасителните дейности са за около 1 850 000 лв., които са подадени към междуведомствената комисия. Прогнозно ще са необходими още 1 750 000 лв. Все още няма заседание на комисията, на което ще се разглеждат и другите засегнати региони в страната. Надяваме се, че Варна ще получи добра оценка по отношение на аварийните дейности и възстановителните такива“.

Връщането на документацията обаче на практика бави държавната помощ.

Пълният текст на писмото на Иван Великов до медиите:

Във връзка с противоречивите информации относно разплащането на непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при бедствия от страна на държавата, Ви уведомяваме за следното:

На основание разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (ПОДМКВПМС), на 15.07.2014г. в деловодството на Областна администрация Варна са депозирани документи за извършени неотложни аварийно-възстановителни работи на територията на район Аспарухово, град Варна. Отправено е искане за разплащане на непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийно възстановителни работи, настъпили в резултат на бедствието от 19.06.2014г. в район Аспарухово.

В представените от кмета на Община Варна документи, в качеството му на орган по чл.16, т.3 от ПОДМКВПМС, бяха установени редица пропуски. Най-съществените от тях са:

1) Справка за извършените непредвидени разходи, както и задължителният отчет (съгласно приложение №4 към чл. 46, ал.1 от ПОДМКВПМС);
2) Първични счетоводни документи – фактури или проформа фактури, които да удостоверяват действително извършените разходи и размера на дължимия ДДС.

Посочените обстоятелства наложиха връщането на общо 66 броя папки на дата 22.07.2014г. за отстраняване на пропуските.

На 30.07.2014г. в Областна администрация Варна отново са подадени посочените документи от Община Варна. Към настоящия момент те се подготвят за внасяне на заседание на Областната комисия за възстановяване и подпомагане (ОКВП) към Областна администрация Варна.

До 08.08.2014г. ще бъде насрочено заседание на ОКВП, която ще изрази становище по целесъобразност на искането. Едва тогава документите ще бъдат изпратени на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС).

Съгласно чл. 17, т.4 от ПОДМКВПМС, в срок от 30 дни от датата на получаване на искането (30.07.2014г.), изготвено съгласно нормативните изисквания, областният управител ще изпрати до МКВПМС становище относно целесъобразността на извършените разходи.