/ iStock
Областният управител на Варна Благомир Коцев от ПП няма достъп до класифицирана информация, стана ясно от отговор на премиера Кирил Петков на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ/СДС Славена Точева, изпратен на 4 май.

Според премиера в закона "нямало императивно изискване" за подобно право. Но повече от императивно е задължението да има достъп до важни държавни и служебни документи в условия на близка до нашата територия война и в най-тежка икономическа и финансова криза, иначе е само фигурант. Скандалната липса на такова правомощие за държавен служител, който управлява един от най-големите региони в страната, била решена с назначаване на експерт по сигурността на информацията, който има право да разглежда документи със съответния ГРИФ "Секретно", „Поверително” или дори най-ниското ниво за „Служебно ползване”.

От назначаването му на 24 февруари, когато избухна и войната срещу Украйна, Благомир Коцев не получава важна държавна секретна информация от службите.

В отговора на Кирил Петков е посочено, че областният управител на Варна е инициирал процедура за получаване на достъп с оглед изпълнение на функциите, които осъществява в Областния съвет по сигурността. 
БГНЕС