Няма пик на заболелите от грип във Варна
Няма пик на заболелите от грип във Варна / Sofia Photo Agency

Във Варна броят на болните от остри респираторни инфекции остава по-нисък от средния, регистриран за страната, разкри пред Дарик д-р Светла Станева – шеф на дирекция «Надзор на заразните болести» в Регионалната здравна инспекция. Най-засегнати са малките деца до 5 години и младежите до 14-годишна възраст. За периода 4-ти - 10-ти ноември лекарите в морската столица и региона са регистрирали 238 души с остри респираторни заболявания. От тях 134 са деца.

На този етап вирусите, причиняващи заболявания, са разнообразни и няма основание епидемичната обстановка да се оценява като тревожна, обясни д-р Станева. Тя допълни, че за момента няма причина за разпускане на учебните занятия. За да се направи това, трябва да има поне 30-процента отсъстващи. За Варна такива данни няма, каза специалистът.

Тази зима се очаква да циркулират познати грипни щамове, но не може да се изключи възможността за по-различен епидемичен вариант, обясни медикът.

Все още не е късно всеки, който желае, да си постави противогрипна ваксина, увери д-р Станева, но предупреди, че преценката за това трябва да е прецизна. Не се препоръчва ваксиниране на човек, който е имал контакт с болен от грип или остра респираторна инфекция.