Няма населено място във Варненско, непосетено от кандидати на ГЕРБ
Няма населено място във Варненско, непосетено от кандидати на ГЕРБ / novinaria.bg
Няма населено място във Варненско, непосетено от кандидати на ГЕРБ
75180
Няма населено място във Варненско, непосетено от кандидати на ГЕРБ
  • Няма населено място във Варненско, непосетено от кандидати на ГЕРБ

До края на предизборната кампания варненските кандидати на ГЕРБ ще обиколят всички населени места в областта. От 160 до момента те са посетили 153, обясни в ефира на Дарик Варна Павел Христов – шести във варненската листа на партията и председател на предизборния щаб.

„Ние обикаляме постоянно. Няма да остане място, което да не бъде посетено. Целта е кампания пряко сред хората, за да представим нашите виждания и да чуем мнението на им“, коментира Христов. По негови впечатления хората по селата очакват шанс за развитие, инвестиции, проекти, инфраструктура. "Голяма част от хората са реалисти и знаят, че няма как нещата да се променят коренно за няколко години, но може да се продължи с надграждане на основите", обясни той.

„Хората по селата искат пътища, за да се придвижват нормално, и читалища, за да има къде да се чувстват общност. Има места, където кметовете са съумели да привлекат пари и да направят ремонти, но има читалища, които са в окаяно състояние и дори не се използват. Хората в малките населени места не са повече или по-малко отчаяни от хората в града. Положението е еднакво за всички. И подходът трябва да е еднакъв за всички – равни възможности да се кандидатства за еврофинансиране и пред републиканския бюджет. Да се даде повече власт на кметовете, като се упражнява нужния контрол“, коментира Христов.

Според кандидата за депутат държавата трябва да бъде партньор на регионите, които могат да бъдат подпомогнати чрез комплекс от мерки, свързани със здравеопазването, образованието, туризма и цялостно стабилизиране на икономиката, така че да се върне доверието на Европа и инвеститорите.

Безспорният приоритет за Варна е изграждането на магистрала „Хемус“, която би могла да стане факт до 4-5 години, ако управлява ГЕРБ. Това би гарантирало и подобряване на средата за инвестиции, смята Павел Христов. Като важна за партията той открои и работата по отваряне на пристанището като атракционна зона.

„Разликата между ГЕРБ и останалите е, че ние вземаме решения на базата на икономическа логика. Към момента няма консенсус по отношение на новото пристанище, няма икономическа и финансова обосновка какво да се случи. Единственото, което е ясно, е, че трябва да се отворят първо и второ кейово място за атракционна зона. Дали ще е разширяване или изместване – всичко трябва да лежи на факти. Нещата може да станат бързо и качествено, ако има желание“, изрази мнение Христов. Той припомни, че към момента реалните пари, които Варна е получила от правителството на Орешарски, са 1,8 млн. лв. за ремонт на Спортна зала.

„Няма действия за пристанището, за нова съдебна палата също. Нямаме нито една стотинка за свлачището Трифон Зарезан, макар че бяха обещани купища мерки. Нужен е друг подход.
Ако ГЕРБ поеме управлението, във Варна ще започнат да се отварят повече перспективи с възможност бизнесът да работи активно“, увери той.

ГЕРБ се надяват на самостоятелно управление след изборите, но в крайна сметка думата имат избирателите, каза още Павел Христов, според когото на този етап пред партията не стоят перспективи за коалиции. Шестият във варненската листа би работил в сферата на информационните технологии и за каузата на електронното правителство. В миналия парламент Павел Христов участваше в комисията по транспорт, както и в тази по околна среда.

Цялото интервю с Павел Христов е в звуковия файл