Новият експо център ще се издигне върху зали Младост на ДКС
Новият експо център ще се издигне върху зали Младост на ДКС / Дарик Варна, архив
Новият експо център ще се издигне върху зали "Младост" на ДКС
89699
Новият експо център ще се издигне върху зали "Младост" на ДКС
  • Новият експо център ще се издигне върху зали "Младост" на ДКС

Работата върху изграждането на експо център във Варна в района на Двореца на културата и спорта вече е започнала, като в момента се изготвя заданието. Бъдещата сграда ще бъде разположена върху залите „Младост”, които вероятно ще бъдат надстроени. Предвижда се и създаването на 1100 паркоместа, които да бъдат използвани и от посетителите на Морската градина. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик главният архитект на Варна Виктор Бузев. Амбициозният проект беше обявен от кмета на морската столица Иван Портних в същото предаване преди няколко месеца.

Строителството на сградата на нова библиотека във Варна може да започне следващата година. В момента архитектурното бюро от Холандия, което спечели конкурса, изготвя техническия проект и трябва да приключи до края на месец април.

Виктор Бузев изрази съжаление от слабия интерес във Варна към санирането на панелки. Досега има сключени договори само със собствениците на 26 сгради, а за други 30 са стартирали процедурите.

„Тъжно ми е, че нашите съграждани подходиха скептично. Доверието ще се възвърне, когоато приключи санирането на първите блокове. Но може да бъде късно, защото ресурсът е ограничен”.

Все още няма определена дата за втората част на ремонта на Аспарухов мост. Преди да стартират дейностите общината ще организира информационна кампания.

Главният архитект се надява до началото на следващия летен сезон да бъде въведена „синя зона”, тъй като Варна продължава да е единственият град, в чийто център паркирането все още е безплатно.

Издадените разрешения за строеж от началото на годината са около 100 и се наблюдава спад от 20 % спрямо същия период на миналата година. Те са предимно за жилищни сгради с площ между 1000 и 2000 кв. м., а само 10 % са за промишлени обекти.

На собствениците на 72 сгради, които са паметници на културата и са в лошо състояние, са връчени покани да ги укрепят. Трима от тях не са предприели мерки и ако не го направят, ремонтът ще бъде извършен от общината, която ще ипотекира имотите.

Целият разговор с арх. Виктор Бузев е в прикаченото аудио.