НФСБ недоволни от първите седмици на варненския кмет
НФСБ недоволни от първите седмици на варненския кмет / Дарик Варна, архив

Слаба оценка на първия месец и половина от мандата на варненския кмет Иван Портних поставиха от Национален фронт за спасение на България (НФСБ). Местният лидер на партията и общинския съветник Костадин Костадинов разкритикува градоначалника най-вече заради хората в екипа му.

Обявените назначенията създават впечатление, че сякаш не Иван Портних управлява Варна. Не съм сигурен, че той е истинският кмет. Ако това е прозрачно управление -  Боже, опази. Нищо добро не чака Варна. Управлението не е прозрачно, нито е ново, нито е с идея и план за развитие, нито е с ясни срокове. Липсва отговорността кой ще чертае политиката на града през следващите години – Цветан Цветанов, Янко Станев или Красимир Маринов. Сигурен съм само, че това няма да е Иван Портних”, коментира Костадинов. Според него единственото изключение в екипа на новия градоначалник била заместничката му д-р Лидия Маринова. Тя щяла да направи добри неща за града, ако бъде оставена да работи, смята общинският съветник. 

Другите критики на националистите са свързани с чистотата в града и курортите, старите автобуси на градския транспорт, обслужващи комплексите, както и липсата на план за справяне на незаконното строителство в „Максуда”.

От НФСБ ще обжалват гласувания от Общинския съвет план за интеграция на ромите. Документът предвижда през тази и следващата година да бъдат изразходвани над 8 млн. лв., повечето от които ще дойдат от местния бюджет.