НДСВ не подкрепя промените в Закона за концесии на плажовете
НДСВ не подкрепя промените в Закона за концесии на плажовете / netinfo
НДСВ няма да подкрепи на първо четене промените в Закона за концесиите, с които се удължава до 20 години срокът за отдаване на концесия на морските плажове. Това стана ясно по време на парламентарните дебати по поправките в закона.

Причината за позицията на жълтите е това, че с измененията в Закона за концесиите се правят поправки в сравнително наскоро приетия Закон за устройството на черноморското крайбрежие. Според Борислав Владимиров от НДСВ може да се стигне до изчезване на пясък от плажовете със записаната в измененията възможност концесията на 200-метровата акватория да се включат и островите, създадени от човешка ръка. Може да се случи така, че „Златни пясъци” да останат без пясъци, каза Владимиров. „Концесионерите ще бъдат шамандури ли?”, попита Христо Кричев от ОДС, а по повод удължаването до 20 години на концесията зададе въпроса: „Може ли да ми каже някой кой ще е жив след 20 години, за да си спомня какво е ставало с тази концесия?”

„В Гърция плажовете не се дават на концесия. Там никой не ти иска 5 лв., за да лежиш на плажа”, заяви независимият депутат Петър Берон. „Явно по родното черноморско крайбрежие са се навъдили каймани, регистрирани вероятно на Каймановите острови”, добави той.

От опозицията призоваха законопроектът да бъде върнат на Министерския съвет за преработка. Стана ясно обаче, че в мнозинството са се договорили между двете четения спорните моменти да бъдат изчистени. Транспортният министър Петър Мутафчиев обясни необходимостта от поправките в закона за черноморското крайбрежие с изтеклите договори за концесията на плажовете, които трябва да бъдат продължени.