Наем на командировани лекари скара варненски съветници
Наем на командировани лекари скара варненски съветници / News.Varna24.bg

Отпускането на 18 600 лв. от бюджета на Варна за плащането на жилищен наем на трима специалисти от УМБАЛ „Св. Марина" разедини варненските общински съветници по време на днешната сесия. Някои от тях се обявиха против предложението с общински пари да се финансира наема на командировани лекари.

Председателят на комисията по здравеопазване Лидия Петкова коментира, че има болнични заведения с по-малък бюджет, които с месеци не са плащали заплати на своите служители. Тя се обяви твърдо против отпускането на сумата от 18 600 лв. Срещу плащането на наема с общински пари беше и Ивайло Бояджиев, който изрази опасенията си, че сумата ще бъде платена за сметка на еднократните здравни помощи.

„През 2013 и 2014 г. именно от парите за здравни помощи се плащаха тези наеми на лекарите. Искането на Медицинския университет не е разглеждано на комисия по здравеопазване. Не сме обсъждали дали трябва или не да се отпуснат тези средства. Не може наши колеги от общински лечебни заведения да стоят с месеци без заплати, а в същото време да се плащат наеми на други. Моето предложение е тази точка да отпадне от дневния ред или да се предложи да не се вземат пари от предвидените за здравни помощи", коментира Бояджиев.

Зам.-кметът Пейчо Пейчев опроверга думите му, като заяви, че средствата са от функция здравеопазване, а не от помощи. Предложението жилищният наем на командированите лекари да бъде заплащан от общината бе одобрено още преди години. То бе внесено за разглеждане от бившия кмет на Варна Кирил Йорданов, по молба на бившия директор на УМБАЛ „Св. Марина" и настоящ ректор на МУ Варна доц. д-р Красимир Иванов.

Съветниците, които подкрепиха отпускането на средствата за наем, обясниха, че Медицинският университет не разполага с финансовия ресурс да плаща наема на командированите специалисти. „Важно е да запазим знаещите и можещи кадри. Варна ще загуби много, ако тези специалисти не бъдат задържани", каза Людмил Цветков от СДС-ДА.

В крайна сметка с 28 гласа „за", 8 „против" и 9 „въздържал се" съветниците приеха искането за отпускане на 18 600 лв. за покриване на наема на тримата лекари.