Над 400 архитекти от цял свят искат да проектират новата библиотека на Варна

Над 400 архитекти от цял свят искат да проектират новата библиотека на Варна
Над 400 архитекти от цял свят искат да проектират новата библиотека на Варна / Пресцентър Община Варна

Изключителен интерес е предизвикал конкурсът за проект на новата библиотека на Варна, съобщи в интервю за Дарик главният архитект на общината Виктор Бузев. За момента има около 400 ателиета и архитекти от САЩ, Китай, Русия, Латинска Америка и почти всички европейски страни, които са проявили интерес. По думите на Бузев, желаещите да участват в конкурса ще се увеличават.

Конкурсът е организиран със съдействието на Камарата на архитектите в България и архитектурната група WhATA.

Новата сграда на варненската регионална библиотека ще бъде първата, построена в България за последните 30 години. Зоната, обект на конкурса, е заключена между улиците бул. "Осми приморски полк", ул. "Братя Миладинови", ул. "Проф. Марин Дринов" и сградата на община Варна.

Предвижда се надземното застрояване да бъде с максимална разгъната застроена площ 18.5 хил. кв.м, подземен обществен паркинг на 3 нива за 350 автомобила с площ 11 хил. квадратни метра и капацитет за съхранение на близо 1.3 млн.библиотечни документа (при 866 хил. в момента). Обща инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство е 40 млн. лв.

Журито, което ще оценява кандидатите, ще е международно.

Наградният фонд, предвиден за участниците в конкурса е в размер на 20 хил. лв. за първата награда и по 10 хил. лв. за класираните на второ и трето място. Победителят в конкурса се очаква да бъде обявен на 30 ноември, като след това той ще бъде поканен за договаряне с община Варна за изготвяне на технически и работен проект на бъдещата нова градска библиотека.

В ефира на Дарик Виктор Бузев изрази надежда, че проблемът със собствеността на Дупката в центъра на Варна ще бъде разрешен, след като теренът стане отново общински. Според главния архитект мястото е чудесно за открити арт-пространства, както и за многоетажен паркинг.