/ Снимка: Пламен Гутинов
Представителки на школите от 14 държави ще пристигнат за участие в международния турнир по художествена гимнастика за приз  „Царица Маргарита” във Варна. 26-ото издание на проявата е на 1 и 2 септември в зали „Младост” в Двореца на културата и спорта. Създател и главен организатор на турнира е Анелия Атанасова.

Надпреварата на грациите е в два паралелни турнира. Първият е по ФИГ (Международната федерация по гимнастика). За него до момента участие са заявили Азербайджан, Германия, Индия, Канада, Киргизстан, Норвегия, Румъния, Турция, Черна гора, Япония и България, съобщават от пресслужбата на турнира.

Състезанието по ФИГ е само индивидуално, в многобой и шампионат на уредите в две възрастови групи - девойки старша и жени. Очаква се в надпреварата да се включат 20 гимнастички.

Паралелно ще се проведе и клубен турнир. За него потвърждение до момента има от Италия, Румъния, Русия, Палма де Майорка, Черна гора и Чили. В тази надпревара ще бъдат представени и няколко български клуба, между които варненските „Чар - ДКС” и „Грация”.

Програмата предвижда само шампионат на уредите, без класиране за многобой. Гимнастичките ще бъдат разделени в няколко възрастови групи според годината си на раждане. До момента участие в клубното състезание са заявили и 15 ансамбъла, между които и младежкият отбор на България.

„Радва ме това силно присъствие на школи от различни държави. Не бе лесна организацията, като се има предвид, че нашият турнир се провежда непосредствено преди световното първенство. Състезанието ни печели все по-голям авторитет и за участничките е въпрос на престиж да покажат уменията си във Варна”, коментира създателката на турнира Анелия Атанасова.

Официалното откриване е на 1 септември от 15:00 часа. 
Турнир "Царица Маргарита Българска", пресслужба