Димитър Пантев
Димитър Пантев / arenawarna.com
Димитър Пантев: „Бъркочът“ във футзала е станал още по-голям
94801
Димитър Пантев: „Бъркочът“ във футзала е станал още по-голям
  • Димитър Пантев: „Бъркочът“ във футзала е станал още по-голям
Новото първенство по футзал във Варна  трябваше да стартира вчера с мачовете от първия кръг, като такива трябваше да има и днес. Вместо това кръгът бе отложен, тъй като ден по-рано (2 октомври) в Трявна се проведе национален семинар на тема „Развитие на футзала в България“. На тази конференция бяха поканени представители на всички заинтересовани клубове, които имат желание да развиват играта. 

Един от тимовете, чието участие е под въпрос е 5- кратният шампион на България „Гранд Про“. На въпроса защо в клуба продължават да умуват дали да се включат в първенството и каква е действителната причина за отлагането на първия кръг отговори играещия треньор Димитър Пантев:

Според мен беше ясно, че няма как да стартира първенството на 3 октомври , при условие че има национална конференция, която е насрочена за 2 октомври. На нея трябваше да се обсъждат важни въпроси, касаещи футзала, евентуални промени и т.н. Много са наболелите проблеми в този спорт през последните години и нищо не се случва на организационно ниво. Няма как да обявиш, че има такава национална конференция на 2-и и първенството да ти започне на 3 октомври. …Да, темата е била сериозна „Развитие на футзала в България“, но нищо от това, което трябваше да бъде обсъдено, не е обсъдено.Дори на Андрей Петров, който работи в комисията, не му е позволено да изложи презентацията, която е  пожелателна и някакво виждане как би трябвало да се развива футзала в следващите няколко години…Едно и  също нещо се предъвква. Щели да организират първенства по места, след това национална футзална лига…Как ще се организира такава като отборите берат душа, а искат да се играе по формата на Първа лига и да се пътува из цяла България….Мисля, че несериозно звучи от страна на БФС, че 2 или 3 отбора да има кандидати за тази лига, то тя ще се проведе и ще бъде излъчен шампион на България. Ясно е, че няма как да кажем пред УЕФА, че закриваме футзал в страната, тъй като това е най-бързо развиващият се спорт и пожелателно, да не кажа задължително, и е спуснато като директива от УЕФА този спорт да се развива във всяка една страна“.  

Запитан дали „Гранд Про“ ще играе в първенството, Димитър Пантев отвърна: 

„Аз чаках да видя какво ще се случи на тази пресконференция и дали нещо ще се промени, или пък ще си продължи по старому и ще си топаме топката без нищо да се случва. Защото този спорт в момента функционира само, за да могат съдии и делегати да си взимат таксите. Така пред УЕФА се знае, че у нас се развива футзал и на 6 месеца се събира някакъв национален отбор. Хората, които дават и искат да дават пари за спорта и в частност за футзала ги губим година след година. Знаете по какъв начин загубихме Сашо Неделчев, който дълги години наливаше пари в този спорт. Сега Александър Александров, който е много сериозен човек и дава пари за баскетбол, волейбол и плажен футбол, се е ангажирал с футзала и е осигурил някакъв бюджет. Аз съм сигурен, че този човек след година, две, три, като види, че нищо не се случва и парите му не отиват по предназначение,  ще го загубим и него. В България, където нямаме действащ закон за спорта, няма данъчни облекчения, трябва да уважаваме и да се опитваме да съхраним всеки един, който дава пари за спорта, независимо дали са 5 или 500 000 лева. Футболният съюз отблъсква тези хора и нищо не се случва. 

За да ви кажа дали „Гранд Про“ ще играе, трябва първо да разбера какъв ще е форматът на това първенство. Нито един от отборите, както и участниците в тази конференция, не са разбрали  тази Национална лига футзал на 31 януари ли стартира, или стартира сега. Тези градски първенства имат ли нещо общо с Национална лига футзал, или нямат. Никой два дни след конференцията не може да ти каже ясно за какво става въпрос.  В момента топката е в БФС. Смятам, че „бъркочът“ е станал още по-голям. Не се знае кога са трансферните прозорци. Не се знае по какъв начин  и как искаш да организираш професионално първенство с аматьорски отбори. Проблемът е, че никой не позволява на аматьорските отбори да влязат от аматьорщината в професионализма . Нека просто ни се даде един статут на тип отбори от Втора лига с възможности за сключване на договори професионални, или аматьорски,…. няма значение. Това ще бъде плюс и за отборите, и за състезателите, на които ще са им гарантирани парите, и за държавата, в която ще се внасят осигуровки и т.н.  Вече е крайно време да се даде път на млади момчета, които са учили и им се работи, да развиват продукта футзал“. 

Чуйте цялото интервю с димитър пантев в приложения звуков файл: