Министър Кралев: Игрите в Баку са част от подготовката  ни за Олимпиадата в Рио де Жанейро
Министър Кралев: Игрите в Баку са част от подготовката ни за Олимпиадата в Рио де Жанейро / снимка: БГНЕС, архив

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети лагера на националния отбор по класическа борба, който се провежда на „Спортпалас“. На морския комплекс състезателите на старши треньора Армен Назарян провеждат последната част от подготовката си за Първите европейски игри в Баку.

„Тук са двамата най-добри български състезатели в класическия стил в момента – Иво Ангелов и Александър Костадинов. За съжаление са в една категория и само един може да участва на Европейските игри в Баку. И двамата са в отлична форма и в такъв момент е много трудно да направиш избор. Но вярвам, че в тази категория ще имаме златен медал. Заедно с премиера планираме при посещението си в Баку да гледаме схватките в класическата борба. Радвам се, че те са избрали тази база за подготовка и виждам, че са доволни от условията. Свободният стил е на Камчия, жените са в Самоков, така че подготовката върви на пълни обороти“, заяви Кралев.

Решението на Българската федерация по борба е в категория до 59 кг. класически стил в Баку да участва Александър Костадинов.  Министърът сподели и очакванията си от Първите европейски игри.

„Игрите в Баку са експериментални и се провеждат за пръв път. За борбата и джудото обаче са с ранг на Европейско първенство. Има спортове, в които държавите ще бъдат представени от най-силните си състезатели. Има и такива, в които ще вземат участие младежките формации. И трети спортове, които са неолимпийски. Аз се надявам този експеримент да бъде успешен и Игрите да станат традиционни. Защото при този динамичен начин на живот, ще бъде запълнена една празнота в 4-годишния олимпийски цикъл, коментира Кралев. - Това за нас е един шанс да проверим какво е състоянието ни преди Олимпиадата в Рио де Жанейро. Борбата имат световно първенство през есента в САЩ, така че за тях това е една отлична възможност да премерят сили с много силни противници, за да са готови за шампионата на планетата. Няма нито да отдаваме голямо значение, ако спечелим много медали, нито да правим трагедии, ако не спечелим. Важното е всичките ни спортисти да се върнат здрави. Приемаме тези игри като част от подготовката ни за Олимпиадата в Рио.“

След като изгледа тренировката на борците, Красен Кралев направи оперативка с новото ръководство на „Спортпалас“.

„Търсим чрез всички възможни пазарни механизми постъпления в базите си. Разбира се, подготовката на спортистите и настаняването на спортни клубове и национални отбори тук е приоритетно, но всички свободни мощности трябва да се предлагат на свободния пазар. Базите са на самоиздръжка и не можем да си позволим да имаме свободни легла“, заяви още Кралев.

Той коментира и казуса с бившия вече управител на „Спортпалас“ Мирослав Коларов, който половин година беше в перманентен болничен.

„Той напусна, обяви министърът. - Вероятно ще избере друга кариера. Официално има ново ръководство в лицето на Иво Артименко и заместника му Петър Петров. Екип, който е избран от нас. Мениджмънтът е добър и аз съм категоричен, че при всички случаи резултатите ще бъдат по-добри и базата ще бъде управлявана много по-добре отколкото до момента“, завърши Кралев.