Министерството иска 70 %-ни съкращения в Транспортна болница
Министерството иска 70 %-ни съкращения в Транспортна болница / netinfo
Министерството на Транспорта предвижда да съкрати 70 % от персонала на Многопрофилна транспортна болница-Варна (МТБ). За това алармира Васил Василев от КТ “Подкрепа” .

След обстоен анализ на здравните заведения в морската столица специалистите в правителството изпращат запитване до местните синдикати дали са съгласни 12 % от персонала на Транспортна болница да бъде съкратен. Градските профсъюзи одобряват предложението, като се обосновават, че това ще запази основния персонал в болницата и няма да има проблем с работния процес.

След отговора на варненци и одобрението на колегите им в столицата, министърът на транспорта Петър Мутафчиев внася проект в Народното събрание. В доклада вместо 12 %-но, се посочва 70-процентно съкращение на персонала. Аргументът е, че варненската болница не отговаря на условията по Закона за лечебните заведения и незабавно трябва да премине под шапката на Национална многопрофилна транспортна болница “Цар Борис 3” София, уточни Василев.

Той допълни, че данните, които министър Мутафчиев е изнесъл, не отговарят на истината. МТБ-Варна е с годишен бюджет от близо 1 млн. лева. От тях 60% се превеждат като приход в правителството, а останалите 40 % остават в болницата, за да се разпределят за консумативи и заплати на служителите.

Според главния финансов експерт на болницата Светлана Джонева , лечебницата скоро е била модернизирана и напълно обновена и с годишните си приходи може спокойно да остане на самоиздръжка.

Ако предложението на министър Мутафчиев бъде прието от депутатите в Народното събрание, МТБ-Варна ще остане с 36 души болничен персонал, от които 3 сестри и 33-ма лекари. Ние от градските представителства на Подкрепа и КНСБ няма да оставим нещата така и ще търсим помощ от колегите ни в София. За сега те са заявили пред нас, че ще ни съдействат и ще проведат срещи в министерството, посочи Васил Василев.