Авариралият водопровод е проектиран от МРРБ, според кмета и ръководството на „ВиК“
Авариралият водопровод във Варна е проектиран от МРРБ през 2008 година, строителят също е избран от регионалното ведомство.

Главният архитект на Варна е отстранен от длъжност

Това каза на пресконференция управителят на „ВиК“ в града инж. Веселин Русев. Позицията му, че водното дружество няма вина за проблемите в този район, бе подкрепена и от кмета на Варна Иван Портних. 

"Наклонът на терена в този район е много голям, в един период имаше бурно строителство, а използваната тръба неясно защо е от стъклопласт, а не от стомана", посочи Русев.

Той припомни, че точно на същото място са ставали тежки аварии през 2012, 2014 и 2017 година. По думите му след тежката авария през 2012 година водното дружество е осигурило поне автоматично спиране на подаването на течност към тръбата, за да се избягнат сериозни наводнения. 

ВиК“ няма касателство към проблемите в този участък, тъй като проектът е изцяло на МРРБ", посочи кметът Портних. Той подчерта, че проектът е бил на ведомството, строителят също е избран от него. 

Заради огромната авария: Партии искат оставката на кмета на Варна Иван Портних

Главният инженер на „ВиК" Петър Карагьозов допълни, че на мястото на аварията вече е подменена 12-метрова част от тръбопровода, като е ползвана стоманена тръба, а не от стъклопласт.

Той уточни, че екипите ще работят и през почивните дни. След вземането на проби и възстановяване на нормалното водоподаване към абонатите, ще бъде оправен и пътят.

Припомняме, че тежката авария стана на 18 април тази година. Скъсването на водопровода доведе до пропадане на участък от улица в града. Пострадали хора и автомобили няма, но хиляди абонати в един квартал и три местности останаха без вода. Водоподаването бе възстановено след часове по алтернативен маршрут.

Главният архитект на Варна Виктор Бузев е отстранен от длъжност, а политически формации се обявиха за оставката на кмета Иван Портних след огромната авария в града. Сред тях са „Продължаваме промяната, БСП, "Възраждане" ДСБ и „Да, България“, както и общински съветници от „Демократична България“.
Мила Едрева, БТА