Местен лидер призова за обединение на социалдемократите
Местен лидер призова за обединение на социалдемократите / netinfo
Интензивни разговори за единно явяване на Политическо движение Социалдемократи, БСДП, Българска социалдемокрация и Движение за социален хуманизъм при евентуално касиране на изборите за общински съветници и нов вот, текат между местните ръководства на четирите структури. Това обявиха пред медиите председателите на социалдемократическите формации.

Според Бранимир Балачев (ПДС), Живко Алексиев (БСД), Георги Дюлгеров (БСДП) и Христо Костадинов (ДСХ), ако партиите се бяха явили заедно на първи тур, то щяха да имат общо около 8000 гласа. При самостоятелното им явяване нито една от формациите не успя да събере нужните гласове, за да има общински съветник.

Като причина за разделението бе посочена интензивната политика срещу тях от страна на БСП, защото столетницата нямала интерес да има втори център. Председателите на формациите изразиха убедеността си, че следващата седмица ще се проведат разговори, които ще надхвърлят идеята за евентуално общо явяване при касиране на вота за общински съветници. От изказванията им стана ясно, че освен липсата на различни мнения относно управлението на Варна, тях ги събира и разочарованието от резултатите на местните избори, както и от нарушенията в деня на вота.

“Новият проект трябва да се нарича Партия на европейските социалдемократи и с него да тръгнем към единение на всички, които имат лявоцентристко мислене. Ако трябва ще сведем глави и ще дойдат други хора. Определено е необходим нов лидер и в национален мащаб, а може и да не бъде само един”, посочи Балачев.

Четиримата председатели бяха единодушни, че не са очаквали част от гласовете за партиите им да бъдат отнети, и че липсата на бюлетини е нарушила конституционното право да избираш и да бъдеш избиран.

Коментирана бе агресивната кампания и заливането на града с транспаранти, билбордове и плакати на определени формации, заплахите към служители от страна на техни работодатели, които са били в листите на бизнеспартии, както и огромният брой недействителни бюлетини.

Христо Костадинов заяви, че дори неговият глас не е отразен в протокола на секцията, в която е гласувал. Дюлгеров даде подобен пример с хора от листата на БСДП, както и с един застъпник.

По повод решението на Административния съд да остави без уважение искането на политическите партии за спиране на решението за избора на общински съветници и посочения мотив, че молителите не са навели никакви доводи и не са представили доказателства, че от изпълнението му за тях биха настъпили непоправими вреди, които трудно биха били ревизирани, Балачев заяви: “Ще направим всичко възможно изборите да се касират. Ще обжалваме пред Върховен административен съд. Считам, че твърденията ни са състоятелни. Ако има толкова важно и спешно решение, то по закон може да се вземе от стария общински съвет. До два месеца Върховен административен съд трябва да се произнесе по повод касирането. Ако има нов вот, то какво ще се случи с всяко решение, взето след петък, когато ще е първата сесия на новия общински съвет”. Според него наблюдатели от европейския съюз трябва да има във всяка секция.

Информацията е на "Днес +"