Мая Новоселска влиза в образа на Швейк, ама след 60 години
Мая Новоселска влиза в образа на Швейк, ама след 60 години / Sofialive

След моноспектакъла на Мая Новоселска „Едно малко радио“, който ще се играе тази вечер в рамките на фестивала „Варненско лято“, режисьорът му Теди Москов върви към следващата си оригинална идея, отново в комбинация с талантливата актриса. Той обмисля в ролята на добрия войник Швейк да влезе Мая Новоселска, тъй като смята, че образът може да бъде оригинално пресъздаден от жена. На въпрос кога спектакълът може да стане факт, режисьорът се пошегува: „До 60 години...“

„Едно малко радио“, което вече беше представено пред публика снощи, получи много аплодисменти от зрителите. Моноспектакълът е разказ за несбъднатите мечти, които обаче са по-красиви от всичко случило се. Чрез своите превъплъщения Мая Новоселска кара публиката да се смее, да тъгува и да помисли над неща, на които рядко обръщаме внимание. Хуморът в моноспектакъла е умело съчетан с философски размисли за въображението, самотата и малките неща. Теди Москов и Мая дълго са подбирали текстовете, с помощта на които да сглобят пъзела на "Едно малко радио".

Внушенията в спектакъла са постигнати и с помощта на музика и песни в изпълнение на актрисата. Чрез мултимедийно представяне в него се включват и много животни.

„Едно малко радио“ е първи опит на Мая Новоселска в жанра моноспектакъл. За да стане той факт, с Теди са минали през много обсъждане, проби и несъгласия. И за двамата той се оказал трудно изпитание, тъй като всеки се борел да наложи своя характер.

Моноспектакълът ще се обогатява докато има живот. Той е отворена структура за нови текстове, музика и идеи. Най-пагубното за един творец е, ако реши че всичко е завършено, смята Теди Москов.