Край на света ще има, но след милиарди години
Край на света ще има, но след милиарди години / Народно дело, архив

Краят на света, предсказан според календара на маите за 21 декември 2012 г., няма да се случи. Това смята астрономът и бивш директор на обсерваторията във Варна Иван Иванов. „Не очаквайте края на света догодина. Самите наследници на създателите на древното летоброене твърдят, че при тях не е същестувала идеята за крах на цивилизацията”, каза специалистът във варненското студио на Дарик.

Преди няколко дни мексикански археолози съобщиха, че съществува и втори древен надпис на маите, който говори за очакван апокалипсис през 2012 г. Той е издялан върху тухла от запазените руини на храма на маите в Комалкалко.

„На тази тухла с малко повече усилия могат да се открият някакви знаци. С повечко въображение като че ли може да се прочете, че ще падне нещо от небето. Дали обаче става въпрос за края на света, или за нещо друго, оттук насетне вече започват спекулациите”, коментира Иванов. 

А ще има ли въобще край този свят? Според дългогодишния директор на варненската обсерватория, след като нещо има начало, то трябва да има и край. Земята, както обясни специалистът, може да престане да същестува най-рано след 1 млрд. години, тъй като едва тогава се очакват да започнат по-сериозни промени на Слънцето.

„Слънцето работи добре в продължение на 4,5 млрд. години, т.е. то е едно сравнително спокойно тяло. Има промени в енергията, която излъчва, но те са твърди малки и не оказват влияние. След няколко милиарда години обаче ще изчерпи запасите си от гориво – водорода във вътрешността на ядрото, и ще се промени. Слънцето ще превърне в една червена – по-студена, но по-голяма звезда, която постепенно ще увеличава размерите си. В един момент ще бъде толкова голяма, че като тяло тя ще заема тази част от слънчевата система, в която влизат и Меркурий, Венера, Земя и Марс. Тези четири планети ще престанат да съществуват”, разказа астрономът. По думите му слънцето има запаси от гориво за около 2,5 млрд. години, но някъде след около 1 млрд. години ще започне да става малко по-горещо.

Според Иван Иванов има вариант да не се стигне до крах на цивилизацията. В момента има звезди, подобни на Слънцето, които са на няколко милиона години. „Пред тях, както се казва, има светло бъдеще. А около тях се въртят планети, на някои може да се развие живот и човечеството да се пресели там”, мотивира се специалистът, който вече е в пенсия.

„Човечеството, ако не успее в следващите 40-50 хил. години да създаде такива двигатели и системи, с които да се премества много бързо в пространството, то просто няма къде много надалеч да отиде. Защото съвременните технологии в най-добрия случай ни дават възможност да стигнем до Марс. Ако нашите прапрапра внуци не намерят средства, с които да стигнат за кратко време до други планети, човечеството като всички останали видове, които са се развивали на Земята и са съществували дори милиони години, ще престане да същестувува”, добави Иван Иванов.

По въпроса за извънземните специалистът каза, че има теория, според която, ако ги има, те би трябвало вече да са тук. Щом ги няма в момента явно, открито, това означава, че изобщо не същестуват никъде, по никакъв начин, обясни той.

Същевременно обаче е трудно да си представим, че в такова разнообразие и огромно количество от звезди и планети не може да няма условия за възникване на живот, който с течение на времето да се развие, сподели астрономът.