КНСБ искат по-високи заплати, готови са за протести
КНСБ искат по-високи заплати, готови са за протести / БГНЕС, архив

При изготвянето на бюджета за следващата година да бъде заложено увеличение на заплатите в някои сектори. За това ще настояват от КНСБ, заяви във Варна президентът на конфедерацията Пламен Димитров.

Предложенията на синдиката се отнасят за средно увеличение от 10-15 на сто на заплатите на около 200 000 души в бюджетния сектор.

Най-голямо увеличение - 25 на сто, от КНСБ искат за работещите в социални домове, които в момента получават между 460 и 560 лева месечно. Става въпрос за около 15 500 души, уточни Димитров.

Синдикатът ще поиска 28 милиона лева допълнително за системата на здравеопазването за догодина. Така ще могат да се увеличат с 20 % заплатите в спешните центрове и с 10 на сто в лечебните заведения. С 250 милиона лева трябва да бъде дофинансирана Здравната каса, смята Пламен Димитров.

От КНСБ ще поискат 20-процентно увеличение на заплатите в държавните агенции, като реалистично било увеличение от 10 на сто. С 20 на сто по-големи възнаграждения трябвало да получават заетите в културата.

Ако исканията на КНСБ не бъдат заложени в бюджета в приемливи размери, от синдиката са готови да организират протести, но след президентските избори, за да не бъдат заподозрени в политически пристрастия или заигравки. „Тук става дума само за пари, само за мизерия и искания за увеличаване на доходите", категоричен бе Димитров.

Там, където изпълнителната власт не може да определя заплатите, да бъдат въведени минимални нива на заплащане, настояват още от КНСБ. Такъв модел от години действа в западноевропейските държави, посочи Пламен Димитров. Той уточни, че става въпроса за нива, различни от минималната работна заплата в страната. В много от секторите вече имало договорени минимални заплати от 700 до 1000 лева.

Статистиката на КНСБ показва, че в момента месечната издръжка на човек от домакинство у нас излиза 562 лева. Толкова пари са нужни на хората, за да живеят приемливо за нашите стандарти, а не добре или луксозно", изтъкна синдикалният лидер.

Заради ниските доходи у нас всяка година страната трайно напускат между 40 и 50 хиляди българи в трудоспособна възраст, отчитат още от КНСБ.