Кметът за критиките на премиера:  Няма нищо общо с Варна
Кметът за критиките на премиера: Няма нищо общо с Варна / Дарик Варна, архив

4,3 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ по линия на международен фонд „Козлодуй" ще получи Варна за изпълнение на мерки за енергийна ефективност. Проектът е вече одобрен, а с парите ще бъдат подобрени качеството и ефективността на градското осветление, обяви кметът на Варна Кирил.

В рамките на проекта, който ще се реализира в следващите 3 години, ще бъде намалено потреблението на енергия на уличните лампи, многократно съкратено времето за отстраняване на повреди и подобрено уличното движение в тъмната част на денонощието. Проектът обхваща всички основни транспортни артерии на Варна - основните булеварди и частта от магистралите, които се вливат в града, посочи кметът.

Към днешна дата Община Варна е подписала 34 проекта на обща стойност 349 млн. лв. Работата по проектите е започнала или предстои да започне, похвали се още Йорданов. Той окачестви цифрите като „един от водещите резултати за страната".

С проектите, по които Варна работи, в събота са били запознати министър-председателят и финансовият министър. На проведеното съвещание са били обсъдени бъдещите съвместни проекти между Общината и Правителството. Те обаче ще бъдат оповестени през август.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов отправи косвени критики за мързел към кмета на Варна и в същото време похвали работата на бургаския му колега. Това стана при подписването на споразумения за безвъзмездна финансова помощ по линия на международен фонд „Козлодуй".

На въпрос как ще коментира изявленията на премиера, варненският кмет заяви: „Нямам намерение да ви пиша заглавията и статиите. Аз имах възможност да чуя, но всичко останало ще ви го каже министър-председателят при първа възможност във Варна. Няма нищо общо с това, което имахте възможност да чуете".

„Много неща се говорят. Вие преценете - имаме ли, нямаме ли", добави градоначалникът по повод резултатите от работата на екипа му.