Кметът иска под крилото си детските кухни, съветниците не дават
Кметът иска под крилото си детските кухни, съветниците не дават / DarikNews.bg, архив

Да се ликвидира общинското търговско дружество „Стопанска и спомагателна дейност” и на негово място да изникне общинско предприятие, занимаващо се със същата дейност. Това предлага кметът Кирил Йорданов. Промяната ще означава, че  предприятието ще мине на подчинението на градоначалника, докато в момента дружеството се управлява от борд на директорите, избран от Общинския съвет.

Градската управа твърди, че редът и начинът на организиране на храненето в детските заведения и кухни не отговаря на действащата нормативна уредба. Според прочита на наредбата от страна на администрацията градоначалникът е този, който трябва да отговаря за детските кухни. Той трябва да утвърждава щата и да назначава или освобождава директора на заведението. Като аргумент от обкръжението на кмета изтъкват и това, че единствено във Варна търговско дружество организира храненето в детските ясли и кухните. Навсякъде другаде храненето е под крилото на кметовете.

Общинските съветници Ивайло Бояджиев и Петър Липчев възразиха срещу желаните промени. Те посочиха, че сегашната организация на храненето чрез търговско дружество по никакъв начин не противоречи на министерската наредба за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни. В документа е записано, че тези заведения могат да се създават както от общините, така и от физически и юридически лица.

„Предвид добрите показатели на дружеството – както финансови, така и по отношение качеството на храната, не се налага промяната му в предприятие. То функционира много добре, затова и повечето съветници от комисията са за запазване на статуквото”, поясни проф. Анелия Клисарова, председател на здравната комисия към местния парламент.

Тя каза, че в момента дружеството получава съвсем малка субсидия от държавата чрез общината. „Похвално е, че то не само успява да се самоиздържа, но и да излезе на печалба и да инвестира в ново оборудване”, коментира проф. Клисарова.