Канят варненци на седянка и хора в центъра
Канят варненци на седянка и хора в центъра / Дарик Варна, архив

По един традиционен за българската култура начин на забавление тази вечер във Варна ще бъде отбелязан празникът Успение Богородично. Старият български обичай Седянка ще бъде пресъздаден на площада пред храм „Св. Николай Чудотворец".

Ще „свалим" Седянката от сцената, за да я изживеем истински, всички заедно, така както е било, обещават инициаторите от Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил".

Събитието ще започне с вечерна молитвена служба и ще продължи на "мегдана" пред църквата с народна музика и хора от фолклорните състави в село Тополи и танцова школа „Колеви", в които ще могат да участват всички желаещи. Седянката ще бъде открита със слово на Варненския и Великопрелавски митрополит Иоан.

По време на Седянката ще се меси хляб с Надежда Савова - основател на веригата Хлебни къщи в България. Тя ще покаже символиката в съставките, омесването и печенето на хляба, като и народните и църковните обичаи, свързани с традицията на домашния ръчно приготвен хляб.

Акцент в Седянката ще бъдат лекциите на философа Иван Христов и Климен Христов от СУ „Св. Климент Охридски". Христов ще говори за последното философско и религиозно движение в Православието през 14-и век - антилатинските спорове и за тяхното значение като елемент от българската идентичност до днес. Диалогът със западната култура е бил винаги част от българския живот и политика без да води до сляпо копиране и обезличаване. Традиционните области на вярата обичаите и фолклора, които представляват основната част на културността на един народ са винаги свързани със същите области на другите народи и съществуват в диалог с тях.

Климен Христов ще покаже как православните християни възприемат Св. Богородица и колко много тя присъства в ежедневния живот на всеки вярващ човек, като пример, застъпница и помощница.

Седянката ще завърши със среща с част от доброволците, които се включиха в разчистването на квартал „Аспарухово" след наводненията. Хора от църквата и от Българския червен кръст ще разкажат за своята среща с другите хора по време на бедствието и докато си помагаха да се справят с неговите последствия.