Иззеха 22 млн. къса цигари, задържан е варненски бизнесмен
Иззеха 22 млн. къса цигари, задържан е варненски бизнесмен / Sofia Photo Agency

Разбиха престъпна група, трафикирала 22 млн. къса цигари. Операцията е била под кодовото название "Цигараджии". Задържан е митнически шеф с прякора Фози, както и известен варненски бизнесмен. Арестуваният е Борислав Манджуков - собственик на дискотека "Версай". 38-годишният варненец е криминално проявен, с множество регистрации за икономически престъпления /измами, финансови сделки с имущество, придобито по престъпен начин, укриване на данъци, водене на невярна счетоводна отчетност и др./ В групата е участвал още един варненец - П. Г. на 34 години, с множество регистрации за кражби и грабежи.

Бандата е реализирала нелегален трафик на цигари през 2011 г. Четирима души са задържани в София, а двама от групата са заловени във Варна. Седмият й член е в затвора за излежаване на присъда, но през 2011 г. е участвал в реализирането на престъпните схеми.

Митническият служител е бил уволняван от работа, но връщан от съда. Той се е ползвал с определени политически протекции. При обиските и арестите са били открити множество мобилни телефони, като само в митническия пунктов началник са били намерени повече от 10 мобилни телефона, а в друг член на групата - над 20. Открити са също и списъци с количества и сметки за извършваната дейност.

В хода на противодействието на престъпната дейност на групата са задържани няколко пратки с цигари в София и Варна, като общото количество тютюневи изделия без бандерол възлиза на около 22 000 000 къса от различни марки. Предполагаемите щети за бюджета са около 8 000 000 лева.