Избраха жури за присъждане на награда Варна
Избраха жури за присъждане на награда Варна / Дарик Варна, архив

Писателят Ангел Дюлгеров, музикантът Страцимир Павлов, художникът Николай Русев, актьорът Стоян Радев, архитект Борислав Игнатов, журналистът Христо Гинев и директорът на ТМПЦ и председател на комисията по култура Даниела Димова ще бъдат в журито за удостояване с награда „Варна”.

Представителите на 7-членното жури бяха одобрени от ресорната комисия към местния парламент. Всеки от тях ще отговаря за категория с собствената си сфера.

„Това са изтъкнати творци, които през миналата година са били отличени с награда „Варна” и с особени постижения с областите, в които работят”, подчерта Даниела Димова.

Подаването на заявленията за отличие за ярки постижения в културата ще приключи на 31-ви март. През април журито ще отсее кандидатурите.

Броят на областите за присъждане на наградите е 9 – литература, изобразителни изкуства, театър, музика, опера, танц, кино, архитектура, журналистика. Според статута, самите кандидати за награда „Варна“ нямат право да се номинират сами. Едно и също лице не може да бъде номинирано едновременно за големия приз, или за някои от деветте раздела на наградата.

Голямото отличие се дава еднократно на един и същ творец. При липса на изключителни постижения голямата награда „Варна“ не се присъжда. Статутът за присъждане на наградата датира от 2004-та година. До момента е променян два пъти – през 2005-та и 2007-ма.