Инвестират 12 млн. лв. в професионалните гимназии във Варна
Инвестират 12 млн. лв. в професионалните гимназии във Варна / снимка: live.varna.bg

По програмата „Региони в растеж" за Варна е сигурно, че има гарантиран бюджет в размер на 84 млн. лв. по приоритетна ос 1, която включва развитие на градска среда, енергийна ефективност, образователна инфраструктура. Общината е на финалния етап от своя инвестиционен план, след което ще може да започне да възлага обществени поръчки", заяви днес във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

В рамките на програмата, извън тази приоритетна ос 1, МРРБ ще подкрепи проекти на различни професионални гимназии. От Министерството на образованието вече са определили кои ще получат финансиране. Във Варна училищата са 10, за които са предвидени проекти с индикативна стойност от над 12 млн. лв.

„Тези средства ще бъдат не само за ремонти и енергийна ефективност на сградите, но и за специализирано оборудване на лаборатории, където учениците да провеждат практически занимания", обясни Лиляна Павлова. Тя допълни, че тези средства са извън гарантирания за Варна бюджет от 84 млн. лв., в който е предвидено обновяването на още 10 училища и детски градини.

„Варна, областта и другите региони, ще имат възможност за кандидатстване и за допълнителни средства по линия на социалната инфраструктура, където продължаваме с усилията за извеждане на деца от институциите. Новият елемент е подкрепа на възрастните хора и създаване на социални домове за тях", обясни министър Павлова.

Тя допълни, че Варна ще може да кандидатства и с проекти за комбинирано финансиране от бъдещия фонд за туристическа инфраструктура, който ще работи на принципа на публично-частното партньорство чрез средства от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020. За там са предвидени между 200 млн. лв. и 300 млн. за проекти, които предвиждат разработване на туристически атракции, реставриране на манастири, крепости, терми и др. А за обекти, които ще могат да генерират приходи, ще бъдат осигурени възможности за дългосрочно нисколихвено кредитиране. Отново със средства от оперативната програма, ще бъде подкрепена и реформата в спешната помощ, част от сектор „Здравеопазване", каза още Павлова.