И във Варна ще лекуват тумори с кибернож
И във Варна ще лекуват тумори с кибернож / снимка: Impact Press Group
И във Варна ще лекуват тумори с кибернож
55892
И във Варна ще лекуват тумори с кибернож
  • И във Варна ще лекуват тумори с кибернож

Два киберножа ще бъдат купени за София и Варна. Те ще бъдат платени със спестените от здравното министерство пари за изграждане и разширяване на лъчетерапевтични отделения в страната. Това обяви премиерът Бойко Борисов във Варна, където заедно с министър Десислава Атанасова откриха нов скенер във варненската болница „Св. Анна".

„Благодарение на много стриктното, прозрачно и добро управление на търговете, които бяха много големи и за много скъпа апаратура, на базата на пазарлъка и доброто договаряне, спестихме 27 млн. лева. Със спестените пари ще бъдат купени 2 киберножа – единият за София, другият – за Варна“, каза премиерът и благодари на министър Атанасова  за добре свършената работа. Той обеща част от парите да отидат и за купуването на линеен ускорител за онкоболницата за Варна, за който отдавна има изграден бункер.

„Сега огромен брой българи ходят в Турция, за да се лекуват. С изключителните специалисти, които имаме, и с новата апаратура със сигурност няма да предлагаме по-лошо лечение“, категоричен е премиерът.

Здравното министерство преди ден обяви, че ще предостави на държавни болници 148 милиона лева за ремонти, ново оборудване и изграждане на онкологични кабинети. Средствата са осигурени по схема на Оперативна програма „Регионално развитие“ и от бюджета.

По думите на министър Атанасова ведомството е успяло да договори най-изгодните условия за целите на програмата, заради което са спестени 27 милиона лева: „Ще бъдат инвестирани отново в допълнителна медицинска апаратура, тъй като нашата стратегическа рамка позволява да бъдат включени и резервни лечебни заведения, които да се възползват от европейското финансиране".

В прикачения звуков файл можете да чуете какво казаха министър Атанасова, депутатът д-р Красимир Петров и премиерът Бойко Борисов преди прерязването на лентата на новия скенер