И в неделя ще е ветровито, отново жълт код за Варна
И в неделя ще е ветровито, отново жълт код за Варна / Sofia photo agency, архив

И вторият почивен ден във Варненско ще премине при жълт код за времето. В неделя в региона ще духа силен южен вятър с пориви до 25 м/сек., предупреждават метеоролозите.

Облачността над Черноморието днес ще е значителна, а по-късно през деня и през нощта срещу понеделник ще има и превалявания от дъжд. Максималните температури ще са в порядъка 22-25°. Температурата на морската вода е 17-19°. Вълнението на морето - 3-4 бала.

Заради очакваните значителни валежи има обявен червен код за опасност в две области - Кърджали и Смолян. Обилни дъждове се очакват и в областите Хасково, Пловдив, Пазарджик и Благоевград, където кодът е оранжев. За останалата част от страната кодът е жълт, с изключение на Видин и Плевен, където кодът е зелен.

Жълт код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

При оранжев код времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.

Код червено е най-сериозното предупреждение. Означава, че времето е много опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта. Задължително следвайте разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и бъдете готови за извънредни мерки.