Христо Бозов не признава загубата от Портних, ще обжалва резултатите
Христо Бозов не признава загубата от Портних, ще обжалва резултатите / снимка: БГНЕС
Христо Бозов не признава загубата от Портних, ще обжалва резултатите
65293
Христо Бозов не признава загубата от Портних, ще обжалва резултатите
  • Христо Бозов не признава загубата от Портних, ще обжалва резултатите

Загубилият кандидат в балотажа за кмет на Варна доц. Христо Бозов не признава резултатите от изборите и ще ги обжалва пред Общинската избирателна комисия (ОИК). Ако не получи задоволителен отговор, ще поиска касиране на вота от съда, обяви самият той на специална пресконференция.

От екипа на независимия кандидат, който бе подкрепен от БСП и Движение „България на гражданите”, са констатирали сериозни нарушения при предаването на чувалите с бюлетини в ОИК. Според тях 59 от протоколите са недействителни, като в 45 са открити фрапантни грешки. Става дума за разминавания между записаните в протоколите резултати и реалния брой гласове.

„В секция, в която са гласували 220 души, в протокола е записано, че действителните бюлетини са 116. Същевременно Иван Портних получава 116 гласа, а аз - 100”, даде пример доц. Бозов и допълни, че ще настоява за проверка на невалидните бюлетини.

Според адвоката на Инициативния комитет, издигнал лекаря за кандидат-кмет, не би трябвало новият градоначалник да полага клетва преди произнасянето на съда, в случай че бъде поискано касиране на изборите.

Високите си резултати в ромските секции Бозов обясни със срещите, които е имал в тези райони. Според него Портних е подходил високомерно и не се е срещал с роми избиратели.

„По време на предизборната кампания направих срещи в ромските махали и установих, че там има много проблеми, които могат да бъдат решавани поетапно. Хората не трябва да бъдат делени по етнически признак. Не споделям мнението и действията на г-н Портних, който не се е срещал с хората в ромските махали. Такова високомерие не води до решаване на проблемите. Така си обяснявам, че са ме подкрепили”, заяви кандидатът за кмет.

Бозов заяви още, че е водил позитивна кампания и нито той, нито хората от щаба му са правили опити за купуване на гласове. Самият той се определи като жертва на черен ПР, лъжи и манипулации. „Все още е съм в отпуск като зам.-кмет и в зависимост от ситуацията или ще напусна, или ще се търсят други възможности”, коментира своите намерения Бозов.