Губернаторът на Варна не бил против смяната на турските имена, обеща да не пречи
Губернаторът на Варна не бил против смяната на турските имена, обеща да не пречи / DarikNews.bg, архив

Ако Общинският съвет на Варна отново гласува преименуването на местности с турско-арабски имена, областният управител Иван Великов няма да оспорва решението. Това обяви самият губернатор и за пореден път отрече да има политически мотиви във връщането на последната за 2013 г. сесия на Варненския общински съвет. Решението му доведе до два протеста под прозорците му и до повторение на заседанието, на което бяха прегласувани всички предложения с изключение на това за смяна на имената.

„Областният управител не е против промяната на имената. Разбирам, че има процес те отново да се сменят. Ако се сменят и се спази процедурата, областният управител няма да оспорва, да обжалва и да пречи на процеса. Проблемът с върната сесия беше, че нямаше достатъчно агрументираност на решенията и прозрачност”, коментира Иван Великов по време на среща с председателите на местните парламенти в областта. Неговият заместник  Мерткан Ибрямов също заяви, че във връщането на сесията няма политически причини. Такива обаче съществуват според председателя на Общинския съвет в морския град Иван Луков.

„Хубаво е причините, поради които се връщат решенията на Общинския съвет, да бъдат добре мотивирани, за да не бъдем обвинявани после, че не сме спазили процедурите и някъде сме сгрешили. Не виждам нарушения в процедурата и смятам, че сесията беше върната по политически причини. Трябва да се потърси отговор на въпроса кой ще понесе политическата отговорност за върната сесия от 13 декември. Нейното повторение на 13 януари беше проведено по абсолютно същите процедурни правила”, каза Луков.

Областният управител има срок до 3 февруари, за да реши дали пак ще оспори прегласуваните предложения на Варненския общински съвет. През 2013 г. управляваната от него институция е върнала общо 133 решения (повече от 80 от тях са приети на спорната сесия – б. ред.) на всички местни парламенти в региона.